Ένας ιστορικός προϋπολογισμός για στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να καταγραφεί από τον ισραηλινό στρατό κατά το έτος 2024 ως αποτέλεσμα του πολέμου της Γάζας, εν μέσω προσδοκιών ότι θα φτάσει περίπου τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ισραηλινής κυβέρνησης, εξαιρουμένης της αμερικανικής βοήθειας.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του ισραηλινού στρατού κατά το έτος 2023 κατέγραψε περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού προστέθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες από το κόστος του συνεχιζόμενου πολέμου, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ μετά το 2022 ενώ ήταν επίσημα περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ποιο ήταν το μέγεθος των στρατιωτικών δαπανών του Ισραήλ το 2022
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Stimson στην Ουάσιγκτον λέει ότι το Ισραήλ έχει τον μεγαλύτερο όγκο δαπανών για την άμυνα στη Μέση Ανατολή, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης λέει ότι ο προϋπολογισμός του ισραηλινού στρατού το 2022 ήταν περίπου 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επισημαίνεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ που καταγράφηκαν την περίοδο μεταξύ 2018 και 2022, έφθασαν το 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του, το οποίο είναι το δέκατο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο».
Τονίζεται, επίσης, ότι «το κόστος των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις εξαγωγές του από το 1948, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές άρχισαν να υπερβαίνουν τις εισαγωγές» και «μεταξύ 2018 και 2022, τουλάχιστον 35 χώρες εισήγαγαν όπλα από το Ισραήλ με συνολική αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Πώς οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023
Η εκπληκτική αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού ήρθε με την έγκριση από την Κνεσέτ ενός ειδικού προϋπολογισμού πολέμου αξίας 30 δισεκατομμυρίων σέκελ, μετά τις 7 Οκτωβρίου, για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου και να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από την επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Άκσα».
Σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές εκτιμήσεις, το κόστος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες τρεις εβδομάδες ανήλθε σε 30 δισεκατομμύρια σέκελ (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και τα πολεμικά έξοδα κατανεμήθηκαν ως εξής:
– Ένα δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού στο Υπουργείο Οικονομικών, Γιόγκεβ Γκέρδος.
– Κάλυψη της ζημίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της οικονομίας, που ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια σέκελ το μήνα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το κόστος του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα είναι τεράστιο σε σύγκριση με προηγούμενους γύρους μάχης, σύμφωνα με τον Γκέρδο.
Το Ισραήλ έχει καλέσει περίπου 350.000 έφεδρους στρατιώτες από την αρχή του πολέμου στη Γάζα. Αυτοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται οικονομική βοήθεια, κάτι που προσθέτει νέο βάρος στον στρατιωτικό προϋπολογισμό το 2024, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίτς.
Προβλέψεις στρατιωτικών δαπανών το 2024
Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά το κόστος του πολέμου μέχρι στιγμής σε περίπου 65 δισεκατομμύρια σέκελ, ή περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι η ίδια αξία με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, χωρίς την αμερικανική βοήθεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο πόλεμος θα κοστίσει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια σέκελ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024, σύμφωνα με έγγραφο που υπέβαλε στην Κνεσέτ, επιπλέον των 10 δισεκατομμυρίων σέκελ για την κάλυψη του κόστους εκκένωσης περισσότερων από 120.000 Ισραηλινών από τους οικισμούς.
Ωστόσο, το υπουργείο είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της χώρας το 2024 είναι πιθανό να φτάσει τα 562 δισεκατομμύρια σέκελ, σε σύγκριση με τα 513 δισεκατομμύρια σέκελ που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2023.
10 δισεκατομμύρια σέκελ θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους εκκένωσης περισσότερων από 120.000 Ισραηλινών από τις βόρειες και νότιες συνοριακές περιοχές, την αύξηση του προϋπολογισμού για την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας και την ανοικοδόμηση οικισμών στην περιοχή της Γάζας.
Ποιο είναι το μέγεθος της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ
Το Ισραήλ θεωρείται ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Από το 1946, έχει λάβει βοήθεια αξίας 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί στρατοί συνεργάζονται επίσης σε προγράμματα κοινής εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογίας και αμυντικών έργων.
Το 2023, η αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ ξεπέρασε τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας συμφωνίας ρεκόρ αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, που υπογράφηκε την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το 2016.
Ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Τελ Αβίβ ζήτησε από την Ουάσιγκτον συστήματα αναχαίτισης Iron Dome και του παρασχέθηκαν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», στρατιωτική βοήθεια που διανεμήθηκε ως εξής:
– Περισσότερα από 230 αεροσκάφη μεταφοράς και 20 πλοία που μεταφέρουν πυρομαχικά για την Πολεμική Αεροπορία, μαζί με βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και βασικό εξοπλισμό μάχης για μαχητές, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών γιλέκων.
– Σχεδόν 15.000 βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 μη κατευθυνόμενων βομβών, οι οποίες είναι γνωστές ως «χαζές βόμβες».
– Περισσότερες από 5.400 βόμβες εξοπλισμένες με κεφαλές MK84 και βάρους 2.000 λιβρών και περίπου 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου «GBU-39».