ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Σε μείζονα αναταραχή η Κίνα λόγω της καταπίεσης με αφορμή τον Covid-19 – Θα επιδιώξει αντιπερισπασμό με κίνηση κατά Ταϊβάν;

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Σε μείζονα αναταραχή η Κίνα λόγω της καταπίεσης με αφορμή τον Covid-19 – Θα επιδιώξει αντιπερισπασμό με κίνηση κατά Ταϊβάν;

Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη την Κίνα, μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια και στη Σαγκάη, όπου εκατοντάδες φώναζαν «Παραιτήσου, Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου, Κομμουνιστικό Κόμμα!», σε μια πρωτοφανή επίδειξη αγανάκτησης κατά της αυστηρής και ολοένα και πιο δαπανηρής μηδενικής πολιτικής της χώρας ως προς τον κορωνοϊό.

Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει τον επανεκλεγέντα Κινέζο πρόεδρο να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει ακόμα και με γεωπολιτικό επεισόδιο στην Ταϊβάν.

Η αυστηρότητα των μέτρων στην Κίνα, όπου οι μολύνσεις έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ με τους θανάτους όμως να είναι λίγοι, έχει ξεφύγει. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν φτάσει στο σημείο να σφραγίζουν πόρτες οικιστικών συγκροτημάτων για να μην βγαίνει ο κόσμος.

Οι κάτοικοι «πνιγμένοι» από τη στέρηση της ελευθερίας τους πηδούν μέχρι και από τα παράθυρα και ορισμένοι έχουν βρει τραγικό τέλος.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, είναι συγκεχυμένες δεδομένου ότι το κινεζικό καθεστώς επιλέγει την απόκρυψη.

Το κύμα διαμαρτυρίας φούντωσε όταν πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι.

Από την πρώτη στιγμή, η αγανάκτηση κυρίευσε τους κατοίκους οι οποίοι φώναζαν κατηγορώντας τις Αρχές πως εάν δεν υπήρχαν αυτά τα τόσα αυστηρά μέτρα, ο κόσμος θα είχε προλάβει να βγει από τα διαμερίσματα και να σωθεί.

Ενδεικτικά της πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης που επικρατεί στην Κίνα τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατακραυγή στην κομμουνιστική χώρα, ενώ δεν παραλείπουν να εστιάσουν στο σοβαρό κύμα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου.

Το ρεύμα των διαδηλώσεων μεταφέρθηκε τόσο στην οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη, όπου οργανώθηκαν εκατοντάδες πορείες, όσο και στο Πεκίνο με φοιτητές να συμμετέχουν στις εξεγέρσεις.

Όμως τα οικονομικά ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τα χωρίς τέλος lockdown έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης ενώ προβληματισμό δημιουργεί και στα κρατικά ταμεία αλλά και στο “κύρος των εμπορικών συμφωνιών”.

Έτσι η εργατική αναταραχή των τελευταίων ημερών στη «ναυαρχίδα» της Foxconn, το εργοστάσιο στη Τζέγκτζου της Κίνας όπου παράγονται ορισμένα iPhones, αφενός θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, αφετέρου είναι ενδεικτική του ασφυκτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η πολιτική «μηδενικής ανοχής στην Covid19» που ακολουθεί απαρέγκλιτα η κινεζική κυβέρνηση.

Μετά την κλιμάκωση της Τετάρτης, ημέρα κατά την οποίαν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από το 30% της παραγωγής της Foxconn για τον μήνα Νοέμβριο.

Το εργοστάσιο της Κίνας είναι το μόνο που κατασκευάζει τα premium iPhones, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 14 Pro, με πηγή της εταιρείας που επικαλείται το Reuters να θεωρεί απίθανο να αποκατασταθεί η ομαλή παραγωγή μέχρι το τέλος του μήνα.

Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, οι αναταραχές στις εγκαταστάσεις της Foxconn είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να υποχωρήσει κατά 2,2% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής.

Στην Κίνα, εργάτες που προσελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Foxconn υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν με την Foxconn να ζητά την Πέμπτη συγγνώμη για ένα «τεχνικό λάθος» που σχετιζόταν με τις αμοιβές κατά την πρόσληψη και αργότερα προσέφερε 10.000 γουάν (1.400 δολάρια) σε νεοπροσληφθέντες που διαμαρτύρονταν, οι οποίοι παίρνοντας την αποζημίωση συμφώνησαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η πηγή του Reuters δήλωσε ότι περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσληφθέντες που δεν είχαν ενταχθεί ακόμη στις γραμμές παραγωγής, πήραν τα χρήματα και έφυγαν.

«Το περιστατικό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα μας, αλλά ελάχιστα στην (τρέχουσα) δυναμικότητά μας. Η τρέχουσα δυναμικότητά μας δεν επηρεάζεται», δήλωσε η πηγή.

Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι», δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της covid19 η πηγή που επικαλείται το Reuters, επισημαίνοντας ότι εργατικές αναταραχές έχουν σημειωθεί και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Quanta, που αποτελεί επίσης προμηθευτή της Apple.

Και τα προβλήματα συνεχίζονται

Ο συνδυασμός στενής κρατικής επιτήρησης των τραπεζών και ελευθερίας λειτουργίας επιχειρήσεων χρηματοδότησης καταναλωτών στην Κίνα δείχνει τα κοινωνικά και οικονομικά του όρια.

Υπάρχει το πρόσφατο κίνημα μποϊκοτάζ στις πληρωμές στεγαστικών δανείων ως διαμαρτυρία έναντι των μεγάλων, υπερ-αποκεντρωμένων εταιρειών ακινήτων που πούλησαν σπίτια των οποίων την κατασκευή δεν ολοκλήρωσαν.

Πριν όμως από αυτό, τον Μάιο, μια φερόμενη τραπεζική απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών –που ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους– και της αστυνομίας στο Zhengzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Henan. Αυτό το σκάνδαλο φέρνει στο προσκήνιο στο προβληματικό επαρχιακό τραπεζικό σύστημα της Κίνας.

Οι ανακριτικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο όμιλος Henan Xincaifu, κύριος μέτοχος πέντε επαρχιακών τραπεζών, συνωμότησε με τραπεζικούς υπαλλήλους προκειμένου να υπεξαιρέσει περίπου 40 δισεκατομμύρια γιουάν (5,9 δισ. δολ.) σε καταθέσεις και επενδύσεις.

Χρησιμοποίησαν διαδικτυακές πλατφόρμες για να προσελκύσουν καταθέτες και κατασκεύασαν ψεύτικες συμφωνίες δανεισμού για να μεταφέρουν τα χρήματα, πάντα σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Η είδηση κλόνισε την εμπιστοσύνη στις 3.800 τράπεζες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πιστώσεων στην τεράστια, αναπτυσσόμενη ύπαιθρο της Κίνας.

Η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προσδιόρισε πρόσφατα σχεδόν 300 επαρχιακούς δανειστές ως ιδρύματα υψηλού κινδύνου. Η εμπιστοσύνη στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Ενώ η χρηματοπιστωτική αγορά της Κίνας κυριαρχείται από πέντε μεγάλες τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος –συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στον κόσμο από άποψη ενεργητικού Industrial&Commercial Bank of China– οι δανειστές της υπαίθρου κατέχουν συνολικά 49 τρισ. γιουάν περιουσιακών στοιχείων ή το 14% του συνόλου του κλάδου.

Οι καταθέτες έλκονται από τις τράπεζες οι οποίες παρέχουν υψηλότερα επιτόκια. Τα στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών δείχνουν ότι διατηρούσαν τα χαμηλότερα κεφάλαια έναντι ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ όλων, των τραπεζών της Κίνας. Και παρόλο που η ταμπέλα “επαρχιακή τράπεζα” υποδηλώνει συναλλακτικούς όγκους μικρής κλίμακας, ορισμένες είναι αρκετά μεγάλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αυστηρή πολιτική “μηδενικού Covid” της Κίνας επιβαρύνει την οικονομία, δημιουργώντας ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες για τις μικρότερες τράπεζες με τον κόσμο να ξεσπά πλέον ακόμα και ανοιχτά κατά του κόμματος και την ανώτατη ηγεσία να βρίσκεται ακόμα και στα πρόθυρα “εξαγωγής” ενός θερμού επεισοδίου με επίκεντρο την Ταϊβάν.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.