ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Σερ Μάικ Τζάκσον: Πέθανε ο Βρετανός στρατηγός – Είχε δηλώσει πως εξαιτίας του απετράπη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών

Σερ Μάικ Τζάκσον: Πέθανε ο Βρετανός στρατηγός – Είχε δηλώσει πως εξαιτίας του απετράπη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα (16/10) ο θρυλικός Βρετανός στρατηγός, ο οποίος είχε αρνηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αξιωματικός τις διαταγές Αμερικάνου διοικητή να αποτρέψει ρωσικές δυνάμεις στο Κόσοβο, το 1999.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο Αμερικανός προϊστάμενός του, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ τον διέταξε να αντεπιτεθεί στα ρωσικά στρατεύματα, του απάντησε πως:

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσω τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για εσάς».

Αργότερα, εξαιτίας του θάρρους και των ηγετικών του ικανοτήτων τόσο για αυτή την απόφαση όσο και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κόσοβο, του απονεμήθηκε το Παράσημο Διακεκριμένης Υπηρεσίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Μια σειρά από περίπου 30 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που μετέφεραν περίπου 200 στρατιώτες του Κρεμλίνου, κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Πρίστινα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προς το τέλος του πολέμου.

Οι Ρώσοι, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στο να πεισθεί ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να τερματίσει τη σύγκρουση, αναμενόταν να εποπτεύσουν τον δικό τους τομέα στο Κόσοβο, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη καθώς  ανακαλύφθηκαν από τις ειρηνευτικές δυνάμεις K-For του ΝΑΤΟ  με επικεφαλής τον στρατηγό Σερ Μάικ.

Τότε ήταν που ετοιμάζονταν να εισέλθουν στην επαρχία στις 12 Ιουνίου και να αρχίσουν μια σκληρή αναμέτρηση.

Ο Αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, διέταξε αμέσως να τεθούν σε ετοιμότητα 500 Βρετανοί και Γάλλοι αλεξιπτωτιστές για να καταλάβουν το αεροδρόμιο.

Ακούγοντας τη συγκεκριμένη εντολή, ο Σερ Μάικ σε συνέντευξή του στο BBC είχε πει τα εξής:

«Τηλεφώνησα στον Γενικό Γραμματέα (του ΝΑΤΟ Xαβιέρ Σολάνα) και του είπα τι γινόταν.

Μίλησε για τους κινδύνους που υπήρχαν και για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Ρώσοι έφταναν εκεί πρώτοι, και είπε: Φυσικά και πρέπει να φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Tότε του είπα: Θεωρείτε ότι έχω την εξουσία να το κάνω αυτό; Κι απάντησε: Φυσικά και έχεις, σου μεταδίδω την εξουσία να το κάνεις».

Εκείνη τη στιγμή η διαταγή εμποδίστηκε από τον στρατηγό Σερ Μάικ Τζάκσον, ο οποίος φοβόταν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφική μάχη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ που θα προκαλούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ που έγινε από το BBC, o ταγματάρχης Άντριου Φοξ, πρώην διοικητής λόχου στο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, δήλωσε: «Η πολιτική υποστήριξη και η ιστορία δείχνουν ότι ο Σερ Μάικ είχε δίκιο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.