«Η Σερβία θέλει να συνεργαστεί με τη Δύση στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, αλλά λόγω των διπλών σταθμών για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και της Ουκρανίας, των πιέσεων, του εκβιασμού και της ασέβειας για την εποικοδομητική προσέγγιση του Βελιγραδίου, τίθεται το ερώτημα – είναι αυτή η επιθυμία αμοιβαία;», γράφει η σερβική Polika.
Μιλώντας για την προχθεσινή δήλωση των υπουργών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου G7, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι υιοθέτησε και αυτός αυτές τις ευρωατλαντικές αρχές και ότι πλέον τις τηρεί ως μια «μεθυσμένη σχεδία».
Αυτό σημαίνει, όπως είπε, να μην υποχωρήσουμε με κανένα κόστος στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, καθώς λένε ότι δεν υπαναχωρούνε στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με κανένα κόστος.
«Ένοχη η Σερβία που προστατεύει την ακεραιότητά της»
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ενοχή της Σερβίας είναι ότι προστατεύει την εδαφική της ακεραιότητα και ότι αυτό που δεν αφήνουν να μην δεχτεί η Ουκρανία, ζητούν από τη Σερβία να το δεχτεί με κάθε κόστος, προσθέτοντας ότι ορισμένοι εκπρόσωποι δυτικών χωρών είναι αλαζονικοί και αγενείς.
Ο Γερμανός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μανουέλ Σαρακίν, δήλωσε πρόσφατα ότι «το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», ότι έχει θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι η θέση της Γερμανίας σε αυτό το θέμα είναι «καθαρή».
Ο πρόεδρος αντέδρασε σε αυτή τη δήλωση, τονίζοντας ότι «λένε ότι δεν θα δεχτούν ποτέ κανένα βήμα αλλαγής των συνόρων της Ουκρανίας, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουν για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Κοσόβου ως καρδιά της Ευρώπης».
Ο Βούτσιτς εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι η θέση της Σερβίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορούν να συμπεριλάβουν την Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους θεσμούς.
Η υποκρισία ,με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά της Δύσης αποδεικνύονται από το γεγονός ότι η Πρίστινα έχει την πλήρη υποστήριξή της για ένταξη σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Σύμπραξης για την Ειρήνη, η οποία επιβεβαιώθηκε σε γραπτή απάντηση στο Radio Free Europe από τον εκπρόσωπο της αποστολής του ΝΑΤΟ Τζέφρι Άντλερ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου για τη Μελέτη της Παγκοσμιοποίησης, Ντεγιάν Μίλετιτς, η Σερβία είναι κάτι παραπάνω από συγκρατημένη και έχει δεχθεί πολυάριθμα χτυπήματα διπλών σταθμών, κυνισμού και υποκρισίας και όλα όσα της επιβλήθηκαν ως υποχρεωτικά για την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων μέσω του διαλόγου με το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο.
«Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου έχουμε τέσσερις αποσύρσεις αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Και θα είναι 40, αν αρχίσουμε να εξηγούμε και να κάνουμε παραλληλισμούς με το τι κάνει η Δύση και πώς αντιμετωπίζει την ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ουκρανίας και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», επισημαίνει ο συνομιλητής της Polika.
Κατά την άποψή του, θα είναι πολύ δύσκολο για τη Δύση να δικαιολογήσει αυτό που κάνει στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και τίθεται το ερώτημα ποιος θα παραμείνει στις θέσεις της αναγνώρισης του λεγόμενου Κοσόβου, χωρίς κανένα άμεσο συμφέρον;
Με δύο σταθμά το διεθνές δίκαιο
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Σταθερότητας, Όγκνιεν Καράνοβιτς, η πολιτική της Δύσης δεν έχει ενδοιασμούς όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
«Για αυτούς το διεθνές δημόσιο δίκαιο είναι ένα «κατάστημα» ειδών πρώτης ανάγκης ή είδη διαφόρων αγαθών. Χρησιμοποιούν τις αρχές του δημόσιου διεθνούς δικαίου ή τους άμεσους κανονισμούς του Χάρτη του ΟΗΕ όταν τους βολεύει. Θα προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, της Β-Ε και θα προστατεύει την ακεραιότητα του ανύπαρκτου κράτους, δηλαδή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου.
«Όλα είναι αποδεκτά εκτός από την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», επισημαίνει ο Καράνοβιτς.
Σύμφωνα με τον Καράνοβιτς, πρόκειται για μια πολιτική σχεδιασμένη εδώ και αιώνες, όπου η πολιτική Δύση χρειάζεται έναν κατακερματισμένο πολιτικό χώρο στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι πιο αξιοσέβαστος λαός, όπως ο σερβικός, με όλα τα ιστορικά και εθνικά του θεμέλια, υπόκειται επίμονα σε περιορισμούς όσον αφορά την μακραίωνη αποφασιστικότητά του να έχει ένα κυρίαρχο κράτος. «Ο σερβικός λαός δεν θέλει να διεξάγει κανέναν πόλεμο, και ειδικά όχι άλλους πολέμους», είπε ο Καράνοβιτς.
Σύμφωνα, επίσης, με τον πολιτικό αναλυτή Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς, η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας δεν είναι σημαντική για τις δυτικές δυνάμεις και το έδειξαν με επιθετικότητα κατά της χώρας μας και κατοχή τμήματος της επικράτειάς μας και την ανακήρυξη του ψευδο – κράτους του Κοσσυφοπεδίου.
«Βλέπουμε τον κυνισμό τους εδώ. Όταν κάτι τους είναι κερδοφόρο, ισχυρίζονται ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και το ίδιο διεθνές δίκαιο πηγαίνει εκεί που τους αποδίδει.
«Εκείνες οι δυτικές δυνάμεις, που τώρα μιλούν τόσο πολύ για τη Ρωσία, έχουν ήδη καταστρέψει το διεθνές δίκαιο και σίγουρα δεν υπάρχει για ισχυρούς παίκτες», εκτίμησε ο Αντζέλκοβιτς στην «Politika».
Ο πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, λέει ότι όλες οι ενέργειες και τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας δεν πρέπει να σχετικοποιούνται ή να εντάσσονται στο πλαίσιο των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.
Λέει ότι δεν πρόκειται για φιλικές δραστηριότητες ή βήματα προς τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την ολοκλήρωση, αλλά μια γυμνή γεωπολιτική επέκτασης και κυριαρχίας σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων της Σερβίας.
«Η Δύση αναζητά έναν τρόπο να τερματίσει το έργο της τιμωρίας, του σχίσματος και της αποδυνάμωσης του σερβικού λαού ως πολιτικού παράγοντα στα Βαλκάνια.
«Ο UCK και η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ το 1999 εξασφάλισαν το διεθνές νομικό καθεστώς είναι ίσο με την ταφή των υπολειμμάτων της έννομης τάξης και ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο», είπε ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς στην Politika.