ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Σουδάν: Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή στρατηγικής γέφυρας (βίντεο)

7 μήνες μαχών - 6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Σουδάν: Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή στρατηγικής γέφυρας (βίντεο)

Γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ καταστράφηκε χθες Σάββατο το πρωί, με τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς να επιρρίπτουν την ευθύνη οι μεν στους δε, σχεδόν επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Σουδάν.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταστράφηκε η γέφυρα Σαμπάτ, η οποία συνδέει το Βόρειο Χαρτούμ με το Ομντουρμάν, δυτικό προάστιο.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, την αυθεντικότητα των οποίων το AFP σημείωσε πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα, εικονίζουν τη γέφυρα με μεγάλο τμήμα της να λείπει, καθώς και οχήματα, που έχουν εμφανώς υποστεί ζημιές, στο τμήμα της που παραμένει άθικτο.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη της χώρας, κατηγόρησαν σε ανακοινωθέν τους “εξεγερμένες παραστρατιωτικές ομάδες” –αναφέρονταν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)–, ότι “κατέστρεψαν τη γέφυρα Σαμπάτ νωρίς το πρωί (…) προσθέτοντας ακόμη ένα έγκλημα στον κατάλογο”.

Οι ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο απέρριψαν την κατηγορία αυτή και αντέτειναν πως “η τρομοκρατική ένοπλη ομάδα του Μπουρχάν (…) κατέστρεψε τη γέφυρα Σαμπάτ το πρωί, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να νικήσει τις γενναίες δυνάμεις μας”.

Ειδικός σε στρατιωτικά θέματα σημείωσε πως “εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας, οι ΔΤΥ δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανεφοδιάζουν δυνάμεις τους από το Βόρειο Χαρτούμ προς το Ομντουρμάν”, τον τομέα που έχει μετατραπεί “στο κυριότερο πεδίο μάχης εδώ και δυο εβδομάδες”.

Τον Αύγουστο, καταγράφονταν επίσης αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού εναντίον της γέφυρας.

Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, κατά την εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED, που ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ υποτιμημένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει επίσης εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανούς κι έχει καταστρέψει τις περισσότερες υποδομές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.