Συνεχίζονται στο Ισραήλ οι αναταράξεις από το σκάνδαλο Pegasus, το λογισμικό κατασκοπείας που χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις για παρακολούθηση ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο.
Η αστυνομία του Ισραήλ παραδέχτηκε την Τρίτη ότι στελέχη της χρησιμοποιούσαν το Pegasus για να κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα πολιτών χωρίς εξουσιοδότηση από εισαγγελέα.
Αυτό προκύπτει από έκθεση της ίδιας της αστυνομίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ ισραηλινής εφημερίδας που αποκάλυπτε ότι διαδηλωτές, πολιτικοί και ύποπτοι εγκληματικών ενεργειών έγιναν στόχοι παράνομης παρακολούθησης.
Το άρθρο της εφημερίδας προκάλεσε κατακραυγή και ανάγκασε τον γενικό εισαγγελέα και το κοινοβούλιο να διατάξουν έρευνες, αναφέρει το Associated Press.
Η αστυνομία αρχικά αρνήθηκε ότι παραβιάστηκε η νομοθεσία και ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η προκαταρκτική εσωτερική έρευνα δεν εντόπισε ενδείξεις για κατάχρηση του λογισμικού. Την Τρίτη όμως η αστυνομία ανέφερε ότι επόμενη έρευνα «συγκέντρωσε πρόσθετες ενδείξεις που αλλάζουν ορισμένες πλευρές» της υπόθεσης.
Αντιδρώντας, ο γενικός εισαγγελέας έδωσε εντολή στην αστυνομία να «υιοθετήσει άμεσα διαδικασίας προκειμένου να εμποδίσει υπέρβαση των ορίων εξουσίας» και ζήτησε να του υποβληθεί νέα έκθεση για τις παράνομες παρακολουθήσεις μέχρι την 1η Ιουλίου.
To Pegasus, προϊόν της ισραηλινής εταιρείας NSO, είχε εξαχθεί σε άγνωστο αριθμό κυβερνήσεων.
Έγινε ευρύτερα γνωστό το περασμένο καλοκαίρι, όταν κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε βάρος δεκάδων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., έχει υποβάλει αγωγή κατά της NSO για τη μόλυνση κινητών τηλεφώνων μέσω της εφαρμογής WhatsApp.
Αγωγή υποβλήθηκε και από την Apple για την παραβίαση κινητών iPhone.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ ένταξαν την ισραηλινή εταιρεία στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου.