Ο πόλεμος των σκιών δεν γνωρίζει σύνορα και φυσικά τέλος. Για άλλη μια φορά, μετά την αποκάλυψη του pronews.gr ότι στελέχη της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND είχαν κάνει μια άκρως «ενδιαφέρουσα» επίσκεψη στην Cosmote το VICE παρουσιάζει την μυστική δράση της BND εις βάρος της Ελλάδας.
Οταν το pronews.gr αποκάλυψε την παρουσία στελεχών της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND στο μέγαρο του ΟΤΕ και της Cosmote, η είδηση επιχειρήθηκε να διαψευστεί από την εταιρεία.
Tο ντοκιμαντέρ από το Vice και μια έρευνα του Spiegel, αποκαλύπτει ότι η BND παρακολουθεί μέσω του γερμανικής ιδιοκτησίας ΟΤΕ, την θυγατρική της Deutsche Telekom, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και πρεσβείες ξένων χωρών, από το 2000!
Οι αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις «συνακροάσεις», καθώς επίσης ένα ντοκιμαντέρ από το Vice και μια έρευνα του Spiegel, αποδεικνύουν και το πως η Γερμανία κατάφερε να διεισδύσει τόσο πολύ στην Ελλάδα να παίρνει μεγάλα συμβόλαια (Siemens, οπλικά συστήματα κλπ), αλλά ιδίως πώς η χώρα μας κατέληξε να είναι «σιδηροδέσμια» των μνημονίων με γερμανική σφραγίδα.
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες όπως αποκαλύπτεται είχαν πλήρη γνώση των οικονομικών της Ελλάδας και δεν δίστασαν να στήσουν την… προσφυγή στα μνημόνια και η χώρα από… «ημιανεξάρτητη» να περάσει σε καθεστώς «μοντέρνας αποικίας»!
Το ντοκιμαντέρ του ελληνικού Vice με τίτλο «Οι Στόχοι των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα» και αποκαλύπτει στοιχεία παρακολουθήσεων εκατοντάδων στόχων. Η τελευταία ανάλογη υπόθεση ήταν εκείνη του 2005, με την πολύκροτη υπόθεση υποκλοπών και παρακολουθήσεων ελληνικών στόχων από ξένους πράκτορες.
Από το 2000 και μετά, οι Γερμανοί παρακολουθούσαν υπουργεία, κόμματα, η Βουλή, η Ένοπλες Δυνάμεις, πρεσβείες άλλων χωρών, ερευνητικά κέντρα, επιστήμονες, εταιρείες, ιδιώτες, δημοσιογράφους.
Όπως προκύπτει από το ντοκιμαντέρ του Vice, η BND παρακολουθούσε στόχους στην Ελλάδα σε διαφορετικές περιόδους.
Πηγή που δεν κατονομάζεται έδειξε στο Vice στοιχεία από τη λίστα παρακολούθησης της BND: Ελληνικά τηλέφωνα, φαξ, e-mails, όλα βρίσκονταν εκεί από το 2000 έως το 2006. Και φυσικά, όποιος νομίζει ότι σταμάτησαν σήμερα που η χώρα έχει περιέλθει υπό γερμανική δημοσιονομική κατοχή, καλό είναι να… «γυρίσει πλευρό».
Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, βρέθηκαν τηλέφωνα από τη Βουλή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε υπό… παρακολούθηση από το 2001, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πως η BND, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, παρακολουθούσε επικοινωνίες από την Ελλάδα και αυστηρά επιλεγμένους ελληνικούς στόχους.
Πρόκειται για τρεις διαφορετικές υποθέσεις, όλες τους όμως αφορούν τη δράση της BND. Όπως επισημαίνεται στο επίσημο site της, είναι η «μοναδική γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού» – δραστηριοποιείται, δηλαδή, εκτός Γερμανίας. Οργανικά, η BND αναφέρεται απευθείας στη γερμανική καγκελαρία.
Τα στοιχεία για τις τρεις υποθέσεις προέρχονται από τρεις διαφορετικές πηγές, που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
Η πρώτη υπόθεση αποκαλύπτει ποιοι φέρεται να ήταν οι στόχοι παρακολούθησης των γερμανικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2017, το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε δημοσιεύσει πως η BND, μετά το 2002, παρακολουθούσε τα γραφεία της Interpol σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος του Spiegel Μάρτιν Κνόμπε -που αποκάλυψε το σκάνδαλο- λέει πως στη φερόμενη ως λίστα παρακολούθησης της BND υπήρχαν και ελληνικοί στόχοι. Το Spiegel έχει ήδη δημοσιεύσει άλλα στοιχεία της λίστας (για παράδειγμα, για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων του BBC και των New York Times και για στόχους στις ΗΠΑ) τα οποία έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη γερμανική βουλή.
Πηγή που δεν μπορούμε να κατονομάσουμε έδειξε στοιχεία από τη φερόμενη ως λίστα παρακολούθησης της BND. Ελληνικοί τηλεφωνικοί αριθμοί, φαξ και διευθύνσεις email φαίνεται να μπαίνουν στη λίστα από το 2000 έως το 2006. Δεν φαίνεται όμως αν και πότε σταμάτησαν να βρίσκονται σε αυτή.
Πρόκειται για εκατοντάδες στόχους, από τους χώρους της κρατικής μηχανής, της πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των επιχειρήσεων. Στη φερόμενη ως λίστα παρακολουθήσεων της BND, εντοπίστηκαν τηλέφωνα από τη Βουλή. Στα στοιχεία γίνεται αναφορά σε αρκετά ελληνικά υπουργεία.
Η δεύτερη υπόθεση είναι διαφωτιστική για τη μέθοδο που η γερμανική υπηρεσία χρησιμοποιούσε, σε συνεργασία με την αμερικανική NSA, για να υποκλέπτει επικοινωνίες που προέρχονταν από την Ελλάδα αλλά περνούσαν από γερμανικό έδαφος. Η επιχείρηση λεγόταν Eikonal και έλαβε χώρα από το 2004 ως το 2008.
Σήμερα, για πρώτη φορά, αποκαλύπτεται ποια ήταν τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα που φέρεται ότι υπέκλεπτε μέσω του ΟΤΕ η BND μέσω της Deutsche Telekom, τον γερμανικό κρατικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Παρότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν είχε γνώση των παρακολουθήσεων αυτών, η καγκελαρία όχι μόνο γνώριζε αλλά και πίεσε τη Deutsche Telekom ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα υποκλοπών.
Τέλος, η τρίτη υπόθεση δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να ενδιαφέρει τις γερμανικές υπηρεσίες και μετά το 2010, έστω στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Το έγγραφο που είδαμε και το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, έχει ημερομηνία 13 Απριλίου 2010.
Και για τις τρεις υποθέσεις, απευθύναμε ερωτήματα προς τη BND, ζητώντας από την υπηρεσία να σχολιάσει τα ευρήματά μας. Ως τώρα η BND δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τα στοιχεία μας.
Πριν σκοντάψει πάνω στον Γερμανό Αδελφό, το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε να ερευνήσει το θέμα των υποκλοπών. Επιχειρηματίες που θεωρούν πως παρακολουθούνται για λόγους βιομηχανικής κατασκοπίας. Χιλιάδες άρσεις απορρήτου κάθε χρόνο, χωρίς ο εισαγγελέας που τις υπογράφει να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται και γιατί. Κάθε μέρα, αποφασίζονται τουλάχιστον 13 νέες παρακολουθήσεις, μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αστυνομικοί που περιπολούν στα chat room και τα blog. Ερευνήσαμε επιπλέον, και τον ρόλο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε όλα αυτά.
BND (Bundesnachrichtendienst) ονομάζεται η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας. Ιδρύθηκε στις 1 Απριλίου του 1956 και οι εργαζομένοί της φτάνουν τους 6.050 σε όλο τον κόσμο. Ιδρυτής της BND ήταν ο ναζιστής εγκληματίας πολέμου Ράινχαρντ Γκέλεν, ο οποίος συνεργάστηκε αρμονικά με τη CIA, η οποία τον θεώρησε πολύτιμο σύμμαχό της και φρόντισε να μην διωχθεί ποτέ ως εγκληματίας πολέμου. Όταν ενώθηκε η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία το 1990, η BND έγινε η μυστική υπηρεσία ολόκληρης της Γερμανίας.
Μιλούν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ πρέσβυς ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρώην επικεφαλής της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, ο δικηγόρος Νίκο Χάερτινγκ, ο Γερμανός πολιτικός Κονσταντίν Φον Νοτς, ο δημοσιογράφος του περιοδικού Spiegel Μάρτιν Κνόμπε, το στέλεχος της “Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης” Δημήτρης Κρις, ο εισαγωγέας συστημάτων ασφαλείας Πέτρος Αθανάσαινας, ο νομικός σύμβουλος του ΚΚΕ Βασίλης Δημόπουλος, ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης.
Δείτε και μόνοι σας:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.