Αρνητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του Ισραήλ στα αιτήματα της Ουκρανίας και της Εσθονίας να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus για να χακάρουν ρωσικά κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Το Ισραήλ φοβάται ότι η πώληση του υπερόπλου του διαδικτύου θα κατέστρεφε τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Εσθονία ήλπιζαν στην αγορά του Pegasus για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρωσικά τηλέφωνα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πληροφοριών, χρόνια πριν τη ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό, προκειμένου να το πουλήσει στις δύο χώρες, εάν ο στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν το Pegasus εναντίον της Ρωσίας.
Η απόφαση ήρθε μετά από χρόνια αφότου το Ισραήλ έχει δώσει άδειες σε ξένες κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας για λόγους εσωτερικής καταστολής.
Το Pegasus είναι ένα εργαλείο για χάκερς, που μπορούν εξ αποστάσεων να εξάγουν όλα τα στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο του στόχου, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, επαφών, μηνυμάτων και βίντεο, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κλικ σε σύνδεσμο phishing για να επιτρέψει στο λογισμικό την απομακρυσμένη πρόσβαση.
Επίσης, μπορεί να μετατρέψει το κινητό σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής εγγραφής, ακόμη και κατασκοπεύοντας τον ιδιοκτήτη του.
Πάντως, το λογισμικό προκαλεί παγκόσμιες αντιδράσεις, καθώς στο παρελθόν εντοπίστηκε να χρησιμοποιείται για την υποκλοπή συνομιλιών του Εμανουέλ Μακρόν, του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου, πλήθους δημοσιογράφων και ακτιβιστών.