Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, είχε ρόλο πλασιέ του κατασκοπευτικού λογισμικού της εταιρείας Predator της Intellexa στην Γερμανία.

To Predator είναι γνωστό στην Ελλάδα από τις υποκλοπές σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημαντικό είναι ότι σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες που προωθούσαν το Predator συζητούσαν με κυβερνήσεις άμεσα ή μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους. Εξαίρεση αποτελούν μόνο χώρες με ανώμαλο καθεστώς, όπως η Ανατολική Λιβύη.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ποιος έκανε υποκλοπές με το Predator.

Οι νέες μεγάλες αποκαλύψεις έγιναν στα πλαίσια της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας Predator Files, που βασίστηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Mediapart και του Der Spiegel.

Η έρευνα έγινε υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations) και με την τεχνική υποστήριξη του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έρευνα συμμετέχουν 15 μέσα ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ολμέρτ «στρατολογήθηκε» για να λανσάρει το λογισμικό παρακολούθησης στην Γερμανία και να κλείσει συμφωνία με κάποια από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως καταδεικνύεται με την BSI, που είναι ειδική στην κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο Ολμέρτ επιβεβαίωσε ότι εργάστηκε ως σύμβουλος της Intellexa, όμως σε επικοινωνία με δημοσιογράφο που συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε ότι η σχέση του με την εταιρεία έληξε πριν από μερικούς μήνες.

Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Από τα Predator Files προκύπτει ότι υπήρξε συχνή επικοινωνία μεταξύ του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας Μπερντ Σμιντμπάουερ με την Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) με τον πρώτο να πιέζει για μια συνάντηση μεταξύ στελεχών της Intellexa με την τότε επικεφαλής της BSI Άρνε Σόνμπομ. Στην συνάντηση θα γινόταν προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ασφαλείας της Intellexa. Η ηγεσία της BSI, εμφανίστηκε διστακτική και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση με χαμηλότερα στελέχη της υπηρεσίας.

Σε ένα μήνυμα του ο Σμιντμπάουερ έγραψε: «Δεν καταλαβαίνω πως θα γίνει και ποιος από εσάς θα συμμετέχει στην συνάντηση. Σκοπεύουμε να συμμετέχει ένας διεθνούς εμβέλειας ειδικός, ένας πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο αντιπρόεδρος της Intellexa που είναι υπεύθυνος για την στρατηγική της εταιρείας στην Ευρώπη. Παρακαλώ απαντήστε μου και ενημερώστε με για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε με την συνάντηση».

Παρά τις πιέσεις τελικά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ αφού η υπηρεσία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τελικά υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται κάποιο προϊόν της Intellexa. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ο Ολμέρτ ρωτήθηκε για την συνάντηση στην Γερμανία και απάντησε πως δεν ήταν εκεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ολμέρτ πάντως είχε θεαθεί να συντρώγει με τον Σμιντμπάουερ σε εστιατόριο του Βερολίνου μαζί με Γερμανούς πολιτικούς τον Απρίλιο του 2022.

Στο κάδρο και Γάλλοι

Από άλλα δημοσιεύματα με στοιχεία από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι η Intellexa, εκτός από τις σχέσεις με την Cytrox (και οι δυο εταιρείες έχουν μπει στην μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ), διατηρούσε σχέσεις συνεργασίας με τον γαλλικό όμιλο Nexa (η συμφωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία υπεγράφη το 2019 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2021) και με την «θυγατρική» της Nexa, Advanced Middle East Systems (AMES) με έδρα το Ντουμπάι.

Από την έρευνα προκύπτει ότι στην ουσία με τις συμφωνίες αυτές σχηματίστηκε μια «συμμαχία» εταιρειών ανάπτυξης ψηφιακών όπλων και εταιρειών παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι η Nexa είναι η συνέχεια της εταιρείας Amesys που στο παρελθόν είχε γίνει γνωστή για μαζικές παρακολουθήσεις για διάφορες κυβερνήσεις, εκ των οποίων ξεχώριζε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι που ήταν και ο πρώτος τους πελάτης.

Πελάτης ο Αλ Σίσι

Αυτή η συμμαχία ήταν που τελικά κατάφερε να κλείσει την συμφωνία για την πώληση του Predator στις υπηρεσίες της Αιγύπτου του δικτάτορα- προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας υπήρξαν πολλές προσπάθειες από την πλευρά των εταιρειών να κλείσουν μια συμφωνία με το καθεστώς Σίσι. Τελικά το 2020 έγιναν δύο συναντήσεις παρουσία στελεχών τόσο της Nexa όσο και της Intellexa.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 προκύπτει ότι υπήρξαν προετοιμασίες για μια επίδειξη από πλευράς των εταιρειών για το τι μπορεί να κάνει το λογισμικό. Οι συνομιλίες για την προετοιμασία έγιναν μέσω γκρουπ στο WhatsApp το οποίο έφτιαξε ο Οζ Λιβ, ένας εκ των ιδρυτών του ομίλου και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ (διοικητής της Μονάδας U 81 πριν τον Ταλ Ντίλιαν). Σε αυτές πέραν των διαδικαστικών αναφέρεται ότι η αιγυπτιακή πλευρά εκφράζει φόβους ότι η επίσκεψη τόσων πολλών VIP προσώπων στο Κάιρο θα κινούσε το ενδιαφέρον άλλων Αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και η προσπάθεια θα αποκαλυπτόταν.

Παρά τους φόβους των Αιγυπτίων πάντως η επίδειξη πήγε μάλλον καλά και έτσι περί τα τέλη του 2020 στο γκρουπ στο WhatsApp τα διάφορα στελέχη έστελναν συγχαρητήρια για το συμβόλαιο που υπεγράφη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο CEO της Nexa Στεφάν Σαλιές ανακοίνωσε τα νέα με emoji με σαμπάνιες, ενώ ο αντιπρόεδρος της Intellexa υπεύθυνος για τις πωλήσεις σχολίασε «Υπέροχα» και ο Ταλ Ντίλιαν έγραψε «Τέλεια!!! Καλή χρονιά». Το θέμα συζητήθηκε λίγο ακόμα και ο Γάλλος CEO είπε ότι για να χαρεί θα περιμένει να δει το συμβόλαιο υπογεγραμμένο γιατί: «Ποτέ δεν ξέρεις με τους Φαραώ».

Οι πρώτες παγιδεύσεις με Predator συσκευών αντιφρονούντων στην Αίγυπτο ξεκινούν σχεδόν αμέσως, τους πρώτους μήνες του 2021. Ο εξόριστος πολιτικός Αϊμάν Νουρ, προσβλήθηκε από τους πρώτους,, ενώ έκτοτε υπάρχουν πολλές αντίστοιχες καταγγελίες, με την τελευταία να προέρχεται από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αχμέντ Αλταντάουι, λίγο αφότου ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Συμφωνία και με τον Χάφταρ

Το 2021 φαίνεται ότι ήταν καλή χρονιά για το κονσόρτιουμ Nexa – Intellexa – AMES, αφού τους πρώτους μήνες της χρονιάς εκείνης, έκλεισαν συμφωνία και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη. Η συμφωνία έκλεισε παρά το γεγονός ότι υπήρχε ήδη ενεργό διεθνές εμπάργκο πώλησης εξοπλισμού στον Χάφταρ.

Επαφές για πώληση και επιδείξεις, έγιναν (πλέον διαπιστωμένα) σε Μαλαισία, Καμερούν, Μαυρίκιο, Σιέρα Λεόνε, Μεξικό, Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Προώθηση έγινε στο Ιράκ και στη Ινδονησία, όπου εκεί εμφανίζεται να υπογράφει το demo η Κυπριακή εταιρεία WiSpear, θυγατρική της Intellexa.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εταιρείες που συνδέονται με τον Ντίλιαν έχουν κλείσει συμφωνίες με Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μαλαισία, Ινδονησία και Σρι Λάνκα, ενώ στην λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν Predator διαπιστωμένα, μπαίνουν πια Βιετνάμ, Καζακστάν, Μογγολία και Αγκόλα.