Όλες τις «χαραμάδες» επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) μετά την διαρροή του σκανδάλου των υποκλοπών: Στο πρόσφατο Υπηρεσιακό-Πειθαρχικό Συμβούλιο που εισηγείται προαγωγές, τοποθετήσεις, πειθαρχικές διώξεις κλπ., πρόεδρος ανέλαβε, κατά τρόπο παράτυπο, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, μετά τον «αποκεφαλισμό» του Παναγιώτη Κοντολέοντα!
Το παράτυπο έγκειται σε μία απλή, αλλά ουσιαστική διαδικαστική «λεπτομέρεια»: Βάσει του νόμου 3649/2008 το Υπηρεσιακό-Δικαστικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί στην… διοίκηση της Υπηρεσίας για όλα τα θέματα αρμοδιότητός του και παρδοσιακά προΐσταται ο υποδιοικητής της υπηρεσίας. Τώρα η διοίκηση θα εισηγείται στην… διοίκηση!
Δηλαδή ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα γνωμοδοτεί… στον εαυτό του!
Τι συνέβη: Όταν η υπηρεσία «ξέμεινε» για διάφορους λόγους από υποδιοικητή, βασικά λόγω των εκκαθαρίσεων μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς όλοι ή κάποιοι από αυτούς θεωρήθηκαν υπαίτιοι της διαρροής.
Και έτσι ανέλαβε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης να προΐσταται και να γνωμοδοτεί στον… εαυτό του!
Τι μπορούσε να γίνει; Ορισμός του αρχαιότερου στελέχους ως προέδρου. Κατ’αρχήν για να είναι έγκυρες οι αποφάσεις και να μην μπορούν να προσβληθούν πουθενά.
Είπαμε, το συμβούλιο γνωμοδοτεί στην διοίκηση. Πώς είναι δυνατόν αυτός που γνωμοδοτεί και η διοίκηση και είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο;
Είναι δυνατόν να είναι έγκυρες οι αποφάσεις αυτές;
Για την ιστορία, τακτικά μέλη του συμβουλίου είναι η Αθηνά Βουδήμου, ο διευθυντής ασφαλείας Τάσος Παπαγεωργίου και αιρετά η Έφη Μοχιανάκη και ο Χρήστος Τζιβιτζίογλου.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει ακόμα και το υπηρεσιακό μηχανισμό σε βαθμό «ασφυξίας» δημιουργεί -και πάλι- προβλήματα νομιμότητας…