Οι Γερμανοί βιομήχανοι κατηγορούν τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς ότι βιαστικά έσπευσε να αγοράσει 100 F-35 παρακάμπτοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία!

Κάτι που έγινε βέβαια και στην Ελλάδα με τις απευθείας αναθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τον Κ.Μητσοτάκη χωρίς την συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.

">

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Γερμανίας ξεσηκώθηκε και εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση Σόλτς να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Η τελευταία έκθεση από το γερμανικό έντυπο Wirtschaft αναφέρει ότι η απόφαση να αγοραστεί το F-35 από το ράφι θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία όπλων ελλείψει δικαιωμάτων συντήρησης ή εγχώριας κατασκευής των εξαρτημάτων του αεροσκάφους.

Επίσης η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (BDLI), σε έκθεση της αναφέρει ότι το γερμανικό uπουργείο Άμυνας έκανε λάθος επειδή δεν απαίτησε τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη αυτών των ακριβών αεροσκαφών. Κάτι που δεν έκανε ούτε η ελληνική κυβέρνηση με τα Rafale.

Το BDLI επανέλαβε ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει εκτός κύκλου εργασίας με τις αγορές μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ελικοπτέρων βαρέως τύπου CH-47F Chinook, συνολικού κόστους άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έκθεση επικαλείται τον πρόεδρο της ένωσης, Martin Kroell, ο οποίος δήλωσε ότι «τα νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα για την Bundeswehr δεν θα μπορούσαν επομένως να διατηρηθούν στη Γερμανία, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ή από οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed (F-35) ή Boeing (Σινούκ). Αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη εξάρτηση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ελικοπτέρων Airbus, Wolfgang Schoder, επέκρινε επίσης τη βιαστική και απερίσκεπτη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εισάγει όπλα από εξωτερικούς εταίρους. Ο Σόντερ είπε ότι θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ανεξαρτησία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και τη στρατιωτική τεχνολογία της.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δέχθηκε πυρά για μια «εσπευσμένη απόφαση» να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στο στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα.

Ο Kroell δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι επί ίσοις όροις «και να μην αφήνει τα πάντα σε φίλους στις ΗΠΑ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!