Η Ντέρνα ήταν ο προορισμός της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη που εξελίχθηκε σε “φιάσκο”, 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη που αποδείχτηκαν θανατηφόρα προς μια πόλη που επικρατεί χάος.
Και όμως το ΓΕΕΘΑ επέλεξε να τους στείλει με απλό λεωφορείο, να βασίσει την ασφάλειά τους σε ντόπιους με συγγενείς των Ελλήνων στρατιωτικών που μετέβησαν να φωνάζουν για: “Ελλιπή οργάνωση” και για “αποστολή φωτογραφίας”.
Οι δηλώσεις μάλιστα των συγγενών έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ήταν μια οργάνωση τύπου «σχολικής εκδρομής» που δυστυχώς κατέληξε στο θάνατο 5 Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών.
Μάλιστα και αυτό που οδηγεί σε πολλούς συγγενείς να ξεσπούν είναι ότι ο ίδιος ο Κ.Φλώρος έφτασε να απαντήσει στην μητέρα τραυματία της Λιβύης που του είπε ότι: «Έστειλες τα παιδιά μας απροστάτευτα σε εχθρική χώρα», να της πει ότι: «Και την επόμενη φορά θα οργανώσω την αποστολή με τον ίδιο τρόπο».
Χαρακτηριστικό του τι επικρατεί και τι θα έβρισκαν τα στελέχη μας στην πόλη είναι ότι ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της κυβέρνησης που ασκεί την εξουσία στην ανατολική Λιβύη έφτασε να λέει ότι η μεγάλη συρροή δημοσιογράφων «εμποδίζει το έργο των σωστικών συνεργείων»!
Ο Χισέλ Αμπού Σκιουάτ δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι η απόφαση για την απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων στην Ντέρνα δεν έχει σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην αφανισμένη πόλη.
Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που έχουν συρρεύσει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη Ντέρνα να αποχωρήσουν, έπειτα από τη χθεσινοβραδυνή διαδήλωση και την πυρπόληση της κατοικίας αποπεμφθέντα δημάρχου από οργισμένους πολίτες που προσάπτουν στις αρχές ότι απέτυχαν να τους προστατεύσουν.
«Είναι μία προσπάθεια για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις σωστικές ομάδες ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο ομαλότερα και αποτελεσματικότερα», εξήγησε ο Χισέμ Αμπού Σκιουάτ. «Ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έχει εξελιχθεί σε εμπόδιο για τα σωστικά συνεργεία».
Η μαζική διαδήλωση είναι η πρώτη στην Ντέρνα μετά την καταστροφή. Οι τηλεπικοινωνίες που λειτουργούσαν παρά τις πλημμύρες, σήμερα έχουν διακοπεί.
Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία μπροστά από το εμβληματικό τέμενος Σαχάμπα φωνάζοντας συνθήματα και αργότερα επέδραμαν κατά της κατοικίας του δημάρχου Αμπντουλμενάμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση της Βεγγάζης μαζί με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αποτελούν αντικείμενο έρευνας.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το συμβόλαιο για την επισκευή των φραγμάτων της περιοχής της Ντέρνα μετά το 2007 δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
"There's a lot of anger, people calling it another revolution and demanding action."
Sky's @AlexCrawfordSky has seen hundreds of people gather in Derna, Libya to voice their fury at government officials.
Read more: https://t.co/iTrD7XMMqf pic.twitter.com/UhMep0diyv
— Sky News (@SkyNews) September 18, 2023
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που δήλωσε ότι η πλημμύρα ήταν μία φυσική καταστροφή που δεν μπορούσε να αποφευχθεί.
«Αγκίλα δεν σε θέλουμε! Ολοι οι Λίβυοι είναι αδελφοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Watch: Crowds of protesters gathered in Derna, Libya, one week after flooding killed thousands of people https://t.co/PeNzvTSxeB
— The Wall Street Journal (@WSJ) September 19, 2023
Διαδηλωτές δήλωσαν ότι απαιτούν επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι «η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διαχειρισθεί την κρίση και ότι την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κοινοβούλιο».
Την ίδια στιγμή οι φίλοι και οι συγγενείς των μελών της ελληνικής αποστολής ισχυρίζονται ότι η αποστολή σχεδιάστηκε την τελευταία στιγμή. «Τους ενδιέφερε μόνο η φωτογραφία», δηλώνουν με πικρία.
Όπως αναφέρουν φίλοι του ενός στρατιωτικού γιατρού που νοσηλεύεται στο 401 με εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, η επιχείρηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Λιβύη οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το στρατιωτικό προσωπικό ειδοποιήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα εμβολιάστηκε και την περασμένη Κυριακή το πρωί επιβιβάστηκαν στο C-130 με προορισμό τη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους οι νοσηλευτές και οι γιατροί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχαν ακριβή ενημέρωση για το ακριβές αντικείμενο τη αποστολής τους ούτε για τον χρόνο παραμονής τους στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Λιβύης. Στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης πληροφορήθηκαν ότι το C-130 θα επέστρεφε χωρίς αυτούς στην Αθήνα.
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κάποιος σύνδεσμος για την καθοδήγηση της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας και πως κινούνταν με τη βοήθεια της γαλλικής δύναμης που βρίσκεται στη Λιβύη.
Σχολιάζοντας πηγές του ΓΕΕΘΑ τα όσα αναφέρουν οι συγγενείς των επιζώντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνουν ότι το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιούνταν η ελληνική αποστολή ήταν «απολύτως ασφαλές», με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Λιβύη. Επίσης υποστηρίζουν ότι τα μέλη της επιχείρησης γνώριζαν το αντικείμενο της αποστολής τους.