Συγκλονίζει η μαρτυρία του 20χρονου φοιτητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, Ανδρέα Αλικανιώτη, επιβάτη της αμαξοστοιχίας Intercity 62, ο οποίος απεγκλώβισε τουλάχιστον δέκα συνεπιβάτες του, μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη.
Μιλώντας σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, ο 20χρονος Ανδρέας με καταγωγή από τον Πύργο της Ηλείας και κάτοικος Αθηνών διηγήθηκε τις πρώτες στιγμές μετά τη μοιραία σύγκρουση, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν στο τραγικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την τραγωδία στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών;
- Ναι απόλυτα (65%, 14.390 Votes)
- Ναι σε μεγάλο βαθμό (21%, 4.702 Votes)
- Έχει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης αλλά όχι την κύρια ευθύνη (11%, 2.479 Votes)
- Ευθύνεται μόνο ο σταθμάρχης (3%, 662 Votes)
Σύνολο ψήφων: 22.232
«Είναι εικόνες που δεν πίστευα ποτέ ότι θα δω στη ζωή μου. Καταφέραμε μαζί με άλλα άτομα και βοηθήσαμε άλλους, βοηθήσαμε άτομα που ήταν βαριά τραυματίες, εγκαυματίες, κάποιες κοπέλες που δεν είχαν τη δύναμη τέλοσπάντων και καθησυχάσαμε τον κόσμο και καταφέραμε και απεγκλωβίσαμε και βρήκαμε και τρόπο, για να βγούμε από το βαγόνι» ανέφερε ο κ. Αλικανιώτης για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, απαντώντας πως το βαγόνι 2, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος, «ήταν τουλάχιστον 50 άτομα».
«Ήτανε νέοι άνθρωποι», όπως είπε, για τους συνεπιβάτες του στο μοιραίο βαγόνι, από το οποίο «εγώ έφυγα τελευταίος» σημείωσε, καθώς βοήθησε προηγουμένως όσους μπορούσε, να βγουν από μέσα.
«Ο τρόπος που κατάφερα είναι όπως το κάναμε όλοι, στο βαγόνι, εκεί στην καμπίνα» περιέγραφε ο νεαρός φοιτητής, λέγοντας πως «ήταν ο μόνος τρόπος που υπήρχε, ήταν να πηδήξουμε από το ύψωμα αυτό του τρένου, από το παράθυρο πάνω γιατί είχε συρθεί, είχε μετατοπιστεί το τρένο, είχε γύρει περίπου 45 μοίρες και έπρεπε από το παράθυρο να πηδήξουμε κάτω στο χαντάκι του δρόμου, όπως βλέπετε δηλαδή και στις εικόνες των ειδήσεων».
«Εκείνο το βαγόνι που έκανε το γάμα, υπάρχει ένα παράθυρο σπασμένο, ένα παράθυρο ανοιχτό. Ήταν το παράθυρο αυτό, από το οποίο πηδήξαμε», πρόσθεσε.
Ο ίδιος πήδηξε τελευταίος, προκειμένου να βοηθήσει όσο περισσότερους επιβάτες γινόταν, δηλώνοντας σήμερα πως «όσο μπόρεσα βοήθησα ότι μπορούσα να κάνω το έκανα, πιστεύω».
Ερωτηθείς αν μετά την ώρα της σύγκρουσης είδε νεκρούς επιβάτες μέσα στο βαγόνι, απάντησε πως «ήταν άτομα μέσα στο βαγόνι το 2 κυρίως πιστεύω στην μπροστινή μεριά, δηλαδή με τις καμπίνες 1,2, 3 ίσως», ενώ επισήμανε ότι υπήρχε μεγαλύτερη από την αρχική καθυστέρηση, ήδη από τον σταθμό στο Παλαιοφάρσαλο.
«Είχε σταματήσει, είχε μια καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσαλο, σταματήσανε, είπανε 15 λεπτά ότι θα κάνουν καθυστέρηση, το οποίο κράτησε παραπάνω γύρω στα 20-25 λεπτά. Μετά με το που κάναμε τη στάση στη Λάρισα μπήκαν κάποια άτομα, βγήκαν, δεν γνωρίζω, δεν κοιτούσα εκείνη την ώρα, προφανώς» ανέφερε ο κ. Αλικανιώτης, συμπληρώνοντας πως «λίγο μετά τη Λάρισα, στα Τέμπη έγινε όλο το συμβάν αυτό».
«Η καταγωγή μου είναι από τον Πύργο, νομό Ηλείας, Αθήνα μένω και σπουδάζω Θεσσαλονίκη, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού» απάντησε ο Ανδρέας Αλικανιώτης αναφορικά με την ιδιότητά του, καταλήγοντας πως αυτός είναι και ο σκοπός» σε ανάλογες περιστάσεις, δηλαδή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στον συνάνθρωπο.