Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντί-κυρώσεις η Βόρεια Κορέα εις βάρος συγκεκριμένων χωρών μετά την απόφαση της σύστασης ειδικής επιτροπής επιβολής κυρώσεων της ΕΕ, άφησε σήμερα (20/10) η Υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον-Χούι.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις επικρατεί έντονο κλίμα ανησυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τέσσερις χώρες – μέλη της ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα παρακολούθησης των κυρώσεων απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες λοιπόν οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Παράλληλα, η Αγγλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και φυσικά η Νότια Κορέα συμπληρώνουν τα μέλη της «ειδικής επιτροπής».
« Η ομάδα παρακολούθησης των κυρώσεων είναι παράνομη και αθέμιτη. Όσες χώρες συμμετέχουν σε αυτήν θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Η σύσταση της ομάδας καταστρατηγεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
[…]Εκφράζω σοβαρή ανησυχία και λύπη για τη συνήθη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών να αγνοούν αυθαίρετα τη διεθνή τάξη για την επιδίωξη των δικών τους ηγεμονικών συμφερόντων.
Την καταδικάζω και την απορρίπτω σθεναρά ως πρόκληση για το διεθνές δίκαιο και ως την πιο κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε η υπουργός.
Congratulations to our newest @ysealipfp as we celebrate #YSEALI10. They are preserving our environment, championing sustainable and inclusive communities, & creating economic opportunity across SE Asia. Looking forward to even more @yseali fellows next Spring. pic.twitter.com/PXs2ZYqGjI
— Deputy Secretary Kurt Campbell (@DeputySecState) October 18, 2024
Από τη μεριά του το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως:
«Στόχος του μηχανισμού (σ.σ. της επιτροπής που συστάθηκε την Τετάρτη) είναι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας με τη δημοσίευση πληροφοριών που βασίζονται σε αυστηρές έρευνες για παραβιάσεις και προσπάθειες παράκαμψής τους».