Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο απέρριψε, απόψε, αγωγή αποζημίωσης 500.000 ευρώ κατά του Frontex που κατέθεσε Σύρος υπήκοος, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα pushback από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.
Δηλαδή δεν φτάνει που επιχείρησε να μπει παράνομα στην χώρα αλλά έκανε και μήνυση γιατί δεν τα κατάφερε!
Το ιστορικό
Ο Σύρος υπήκοος ισχυρίζεται ότι έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία προκειμένου να ζητήσει άσυλο, πλην όμως την ίδια μέρα στάλθηκε πίσω στη θάλασσα. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τον περισυνέλεξε και τον μετέφερε στην Τουρκία την επομένη.
Όπως υποστηρίζει, ενόσω βρισκόταν στη θάλασσα, ιδιωτικό ερευνητικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), εκτέλεσε επανειλημμένως πτήσεις πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν.
Καθόσον ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να ζητήσει άσυλο στην Τουρκία, διαβιούσε υπό καθεστώς παρανομίας με κίνδυνο επαναπροώθησης στη Συρία.
Με την αγωγή του ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύρος υπήκοος ζήτησε να υποχρεωθεί ο Frontex να του καταβάλει αποζημίωση συνολικού ποσού 500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω παράνομων μέτρων που φέρονται να έλαβαν σε βάρος του οι ελληνικές αρχές.
Με τη διάταξή του, το Γενικό Δικαστήριο εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο Σύρος υπήκοος και απορρίπτει την αγωγή ως προδήλως νόμω αβάσιμη, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε το υποστατό της προβαλλόμενης ζημίας.
Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι προσκομισθείσες αποδείξεις είναι προδήλως ανεπαρκείς για να αποδείξουν, κατά τρόπο πειστικό, την παρουσία και την εμπλοκή του Σύρου υπηκόου στο επίμαχο περιστατικό.
Κατά συνέπεια, είναι πρόδηλο ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση εξωσυμβατικής ευθύνης του Frontex, και συγκεκριμένα το υποστατό της προβληθείσας ζημίας, δεν πληρούται.