ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διαβάστε το βιβλίο της Α.Μέρκελ. Τα έχει όλα: Προδότες, κατακτητές, μαυραγορίτες, δοσίλογους, γκεσταπίτες. Όλη την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα...
prodeals

Τα μισά μέρη των ιρανικών drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία είναι αμερικανικά ή άλλων δυτικών χωρών και του Ισραήλ!

Τα ανταλλακτικά μπορούν να αγοραστούν εύκολα από το εμπόριο

Τα μισά μέρη των ιρανικών drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία είναι αμερικανικά ή άλλων δυτικών χωρών και του Ισραήλ!

Σύμφωνα με πληροφοριακά έγγραφα που ελήφθησαν στην Ουκρανία, στα drones που κατασκευάζει το Ιράν υπάρχουν ίχνη εταιρειών από την Αμερική, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανταλλακτικά που μπορούν εύκολα να αγοραστούν στην ηλεκτρονική αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η αμερικανική Wall Street Journal, τα περισσότερα από τα εξαρτήματα των drones που έδωσε το Ιράν στη Ρωσία και χρησιμοποίησε στην Ουκρανία είναι κατασκευασμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις δυτικές χώρες.

Τα δεδομένα βασίζονται σε νέα έγγραφα της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών που αμφισβητούν την επιτυχία των προσπαθειών των ΗΠΑ να περιορίσουν τις αποστολές ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η αποκάλυψη αυτών των δεδομένων είναι στην πραγματικότητα μια επιβεβαίωση της επιτυχίας του Ιράν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής βιομηχανίας όπλων που βασίζεται σε φθηνά και εμπορικά διαθέσιμα ανταλλακτικά που μπορούν να αγοραστούν από τη Δύση, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε η Wall Street Journal από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NAKO). Τα τρία τέταρτα των τμημάτων των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία και έχουν καταρριφθεί στην Ουκρανία κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Κίεβο που επαληθεύει τις έρευνες για τις ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες.

Σε μια περίπτωση, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer 6 που συνετρίβη άθικτο μετά από χακάρισμα κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Κίεβο. Σε αυτή την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι περίπου τα μισά εξαρτήματα αυτού του UAV κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες και το ένα τρίτο των εξαρτημάτων του προέρχονται από ιαπωνικές εταιρείες.

Το περιοδικό «Middle East Eye», το οποίο έχει ετοιμάσει έκθεση για αυτό το θέμα, ζήτησε την απάντηση του πρεσβευτή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν απάντησε στην ερώτηση αυτής της δημοσίευσης, αλλά είπε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συναντηθεί με την Ουκρανία σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων και ερευνητικών drones ή σχετικά με την αξίωση ιδιοκτησίας τμημάτων αυτών των drones.

Το Ιράν τελεί υπό αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και μεταξύ αυτών των κυρώσεων είναι οι έλεγχοι στις εξαγωγές εμπορικών εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο απλός συνδυασμός ιρανικών drones και η πρόσβαση σε πολλά μέρη στην εμπορική αγορά καθιστά δύσκολο τον έλεγχο των εξαγωγών τους.

Αυτή η έκθεση τονίζει ότι πολλά από τα εξαρτήματα που βρέθηκαν σε αυτά τα drones δεν υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών και μπορούν εύκολα να αγοραστούν διαδικτυακά και να εισαχθούν στο Ιράν από άλλες χώρες.

Κομμάτια από το Ισραήλ μέχρι την Ιαπωνία

Το UAV Mohajer 6, το οποίο εξετάστηκε από Ουκρανούς εμπειρογνώμονες, περιλαμβάνει μια συσκευή που επιτρέπει στον πιλότο να ελίσσεται, η οποία κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία Tonegawa-Seiko.

Τα ηλεκτρονικά μέρη αυτού του UAV κατασκευάστηκαν επίσης από τη γερμανική εταιρεία Infineon Technologies και την αμερικανική εταιρεία Microchip Technology που βρίσκεται στην Αριζόνα.

Ένας εκπρόσωπος της Τεχνολογίας Microchip με έδρα την Αριζόνα δήλωσε στη Wall Street Journal: «Χωρίς πρόσβαση στην ίδια τη συσκευή, δεν μπορούμε να πούμε εάν το προϊόν είναι μικροτσίπ ή πλαστό και αν είναι μικροτσίπ, πώς εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη εφαρμογή»

Ο ύψιστης ανάλυσης τηλεσκοπικός υπέρυθρος φακός που χρησιμοποιείται στο UAV Mohajer 6 για επιτήρηση και στόχευση είναι κατασκευασμένος από την ισραηλινή εταιρεία Ophir Optronics Solutions.

Η Jerusalem Post έγραψε την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι το Ισραήλ ερευνά τα ευρήματα και ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ο εν λόγω φακός δεν είναι ελεγχόμενο ή υπό αποκλεισμό αμυντικό αντικείμενο ή αντικείμενο διπλής χρήσης.

Η Αμερική κατηγόρησε το Ιράν ότι προμηθεύεται τα κύρια εξαρτήματα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του από την Κίνα και το Πεκίνο έχει κάνει τα στραβά μάτια στην πώληση αυτών των drones στις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν στην περιοχή, που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια της Κίνας.

Τα UAV που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις πληρεξουσίου του Ιράν στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ έχουν αναγνωριστεί από Αμερικανούς αξιωματούχους ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία είναι η πρώτη τους χρήση σε συμβατικό πεδίο μάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αναλυτές λένε ότι μία από τις προκλήσεις της Αμερικής στην καταπολέμηση του προγράμματος drone του Ιράν είναι ότι πολλοί από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον – συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης – έχουν αρνηθεί να υπογράψουν ευρείες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε εταιρείες στο Ιράν, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διευκόλυνση της μεταφοράς και παραγωγής ιρανικών drones για χρήση στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά από εβδομάδες αρνήσεων, το Ιράν τελικά επιβεβαίωσε ότι είχε πουλήσει drones στη Ρωσία, αλλά είπε ότι αυτή η πώληση ήταν πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.