ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Απαραίτητος» ο Κικίλιας! Μην τρελαίνεστε, είναι απλά το αντίθετο του «παραιτήσιμος». Αλλωστε γιατί να παραιτηθεί; Για 65,000 καμένα στρέμματα και 2 νεκρούς ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Telegraph και Spiegel: Ρήγματα στον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ

Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ είναι τελευταίας τεχνολογίας, αλλά όχι αδιαπέραστο

Telegraph και Spiegel: Ρήγματα στον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ

Αρκετές ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν πως επλήγησαν αεροπορικές βάσεις των IDF χωρίς όμως να προκληθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

Παρά την παραδοχή οι IDF δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και κυρίως δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι οι βάσεις που επλήγησαν.

«Κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης χθες [Τρίτη], αρκετοί πύραυλοι έπεσαν μέσα σε βάσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Καμία επιθετική υποδομή ή ικανότητα που βρίσκεται στις βάσεις της IAF [Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία] δεν υπέστη ζημιές», δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές σε αεροσκάφη.

Telegraph: Πώς το Ιράν παραβίασε την καλύτερη αεράμυνα του κόσμου

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα μαζικό εναέριο πλήγμα κατά του Ισραήλ την Τρίτη – η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα.

Ορισμένα όμως πέρασαν μέσα από πολλαπλά στρώματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος που υπάρχουν για την υπεράσπιση του εβραϊκού κράτους.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν φωτεινές μπάλες να συντρίβονται στο έδαφος και τις επακόλουθες ζημιές που προέκυψαν από τα πλήγματα.

Αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν το Ιράν είχε ξεπέρασε με επιτυχία ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν αξιολογούμε την απόδοση του συστήματος, σχολιάζει η Telegraph.

Όταν το Ιράν εξαπέλυσε την τελευταία φορά επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, το χτύπημα είχε προαναγγελθεί τόσο, ώστε ο περισσότερος κόσμος είχε μια εβδομάδα για να προετοιμαστεί.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, είχαν αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούν να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν στην κατάρριψη του ιρανικού καταιγισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

«Αυτό ήταν σε σχετικούς όρους πιο εκπληκτικό», δήλωσε ο Samuel Hickey, του Κέντρου για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση των Όπλων.

Υπολογίζεται ότι η επίθεση του Απριλίου κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψουν το χτύπημα.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Οι προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις πόλεις της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταναλώσει σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό.

Καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για αυτούς τους αναχαιτιστικούς πυραύλους, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσους πυραύλους αποφάσισε να εμπλέξει το Ισραήλ, οποιοσδήποτε αριθμός πυραύλων απλά προσγειώνεται σε περιοχές που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινες ζωές ή υποδομές… θα επιλέξουν να τους αφήσουν να περάσουν» δήλωσε ο κ. Hickey.

Αποφάσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ να εξοικονομήσει πυρομαχικά αναχαίτισης για περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός του.

O «Σιδηρούς Θόλος», η θρυλική αεράμυνα του Ισραήλ, παρουσίασε ρωγμές.

Ορισμένοι κάποιοι ιρανικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, κατάφεραν να διαπεράσουν την «ασπίδα».

Σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση τον περασμένο Απρίλιο, αρκετοί πύραυλοι εξερράγησαν στο έδαφος, αφού διαπέρασαν τα αμυντικά συστήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επλήγησαν δύο στρατιωτικές βάσεις και το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν υπήρξαν ζημιές ή απώλειες ανθρώπων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και αυτό, από μόνο του, είναι ήδη είδηση», γράφει το γερμανικό Der Spiegel.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.