Η Ουκρανία κατήγγειλε τη συμφωνία με τη Ρωσία για την παράταση της διάρκειας ζωής του πυραυλικού συστήματος 15P118M (το κύριο συστατικό του οποίου είναι οι πύραυλοι RS-20, ή σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ, SS-18 Satan), στην οποία είχε δεσμευτεί το 2006.
Να σημειώσουμε ότι πλέον αυτή η συμφωνία αφορούσε παλαιότερες εκδόσεις του πυραύλου που αποτελούν απόθεμα και αυτό σημαίνει ότι ίσως δούμε μαζικές εκτοξεύσεις εκπαίδευσης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ρωσική υπηρεσία πλέον βρίσκονται οι εκδόσεις R-36M2 του πυραύλου που δεν χρησιμοποιούν κανένα ουκρανικό υποσύστημα ενώ νέας γενιάς πύραυλοι βρίσκονται πλέον σε παραγωγή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου στο Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) Τάρας Μελνιτσούκ το ανακοίνωσε στο Telegram γράφοντας μεταξύ άλλων:
«Η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την παράταση της επιχειρησιακής ζωής του πυραυλικού συστήματος 115P118M που δεσμεύτηκε στις 21/02/2006 στη Μόσχα, τερματίστηκε».
The Cabinet of Ministers of Ukraine terminated the agreement with Russia on the extension of the service life of the 15P118M (Satan/R-36) intercontinental ballistic missile complex, the decision was made at a meeting on Friday, Taras Melnichuk, a government representative said. pic.twitter.com/i4YUPcGaXe
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) January 6, 2023
Σημειώνεται ότι η συμφωνία τερματίστηκε λόγω θεμελιώδους αλλαγής των συνθηκών της, η οποία αποκλείει τη συντήρηση των πυραύλων στρατηγικού σκοπού 15P118M από τον κύριο κατασκευαστή (την κρατική επιχείρηση Pivdenne Design Bureau) και τον κατασκευαστή (την κρατική επιχείρηση Pivdenny Μηχανουργείο), που λειτουργούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το πυραυλικό σύστημα 15P118M αναπτύχθηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού Pivdenne και παρήχθη μαζικά στο εργοστάσιο Pivdennyi Machine-Building στο Ντνίπρο.
Η αρχική διάρκεια εγγύησης του συστήματος που υιοθετήθηκε από τις Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις την περίοδο 1988-1992, ήταν 15 χρόνια.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Απρίλιο η Ουκρανία κατήγγειλε μια συμφωνία για συνεργασία με τη Ρωσία στη βιομηχανία πυραύλων και διαστήματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.