Θετικό βγήκε το αλκοτέστ της πρώην παίκτριας και νικήτριας του GNTM 4 Κυβέλης Χατζηευστρατίου που παρέσυρε και σκότωσε 60χρονο οδηγό μοτοσικλέτας στις αρχές Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη ενώ ο νόμος είναι σαφής, αν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και προκαλέσει το θάνατο άλλου η ποινή κάθειρξης που προβλέπεται είναι τουλάχιστον 10 ετών.
Προς το παρόν σχηματίζεται δικογραφία καθώς το ποσοστό του αλκοόλ που ανιχνεύθηκε ήταν διπλάσιο από το όριο, με αποτέλεσμα η 20χρονη να απειλείται πλέον με μεγάλες ποινικές κυρώσεις.
Πηγές αναφέρουν, ότι η συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) στο αίμα της 20χρονης το μοιραίο ξημέρωμα ήταν 1,02 γραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο είναι το 0,50 gr/l, δηλαδή το διπλάσιο.
Να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ, που διενεργήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), ενώ το πρώτο ήταν 1,09 gr/l, δηλαδή ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο νομικά λαμβάνεται υπ΄ όψιν το δεύτερο δείγμα. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισής της θα καλέσουν μάρτυρες για να δηλώσουν κατά πόσο η διπλάσια ποσότητα, από το κανονικό, που βρέθηκε στο αίμα της, την είχε επηρεάσει στην οδήγησή της.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ήταν 3 τα ξημερώματα στις 12 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας, επί της συμβολής Αριστοτέλους και Πιπίνου, όταν το 20χρονο μοντέλο Κυβέλη Χατζηευστρατίου και νικήτρια του GNTM 4, παρέσυρε με το αυτοκίνητό της μηχανάκι και σκότωσε τον 60χρονο οδηγό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η 20χρονη είχε παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι κάτι που δίνει προτεραιότητα στον 60χρονο οδηγό, τον οποίο παρέσυρε και όταν διακομίσθηκε στον Ερυθρό Σταυρό διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το υψηλό ποσοστό αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα του μοντέλου, σε συνδυασμό με την υπαιτιότητα της 20χρονης, καθώς ο οδηγός της μοτοσικλέτας είχε προτεραιότητα στο συγκεκριμένο σημείο, στη διασταύρωση των οδών Πιπίνου και Αριστοτέλους, είναι πιθανό να την θέσουν αντιμέτωπη ακόμη και με κακουργηματική κατηγορία που επισύρει κάθειρξη πολλών ετών.
Ειδικότερα, με την τροποποίηση του νόμου για την επικίνδυνη οδήγηση το 2019, όποιος οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.
Ακόμη αφαιρείται η άδεια οδήγησης για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που συμβουλεύονται ιατροδικαστές, όταν ένα άτομο βρεθεί θετικό σε εξέταση αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα σε ποσοστό 0,50 έως 1,50 gr/l, τότε το άτομο αρχίζει να έχει αστάθεια κινήσεων, διαταραχή ισορροπίας σε όρθια θέση, δυσαρθρία, διαταραχή λόγου και εκφοράς του και διαταραχή συμπεριφοράς.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στο βαθμό επιρροής του αλκοόλ στον οδηγό, όπως πόση ώρα πριν το κατανάλωσε, αν είχε φάει, ποιο είναι το βάρος του και άλλοι.
Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται πιο έντονες, όσο το ποσοστό αιθυλικής αλκοόλης προσεγγίζει το 1,50 γρ/λτ, ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στην οδηγική συμπεριφορά μεταξύ 0,50 με 1 γρ/λτ και 1 με 1,50 γρ/λτ.
Πατέρας τριών παιδιών
Στις περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων προβλέπονται υψηλές αποζημιώσεις για τους συγγενείς του θύματος.
Το ποσό ορίζεται από το δικαστήριο, ωστόσο νομικοί με μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις υποθέσεις, λένε ότι συνήθως η αποζημίωση κυμαίνεται από 60.000 έως 90.000 ευρώ για κάθε έναν από τους γονείς και για κάθε ανήλικο παιδί, περίπου 50.000 ευρώ για κάθε ενήλικο παιδί, 60.000 έως 80.000 ευρώ για την σύζυγο και 40.000 έως 60.000 ευρώ για κάθε ένα από τα αδέλφια του θύματος.
Η αποζημίωση καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που προκάλεσε το δυστύχημα, ωστόσο στη συνέχεια ζητά από τον οδηγό όλο το ποσό λόγω υπαιτιότητάς του.
Θυμίζουμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας ήταν πατέρας τριών παιδιών και η οικογένειά του θεωρείται δεδομένο πως θα αξιώσει οικονομική αποζημίωση για την απώλεια του αγαπημένου της προσώπου.