ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τι κρύβεται από την ενίσχυση των ΗΑΕ στην αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία

Συνεχής ροή κεφαλαίων

Τι κρύβεται από την ενίσχυση των ΗΑΕ στην αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν , Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο στις 12 Απριλίου, η οποία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στον τομέα των στρατιωτικών βιομηχανιών. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτές οι συνομιλίες διεξήχθησαν από τον όμιλο προηγμένης τεχνολογίας αμυντικών βιομηχανιών «Emirati Edge Group»(EDGE) και τον «Arab Organisation for Industrialization», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση και των δύο χωρών να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει το βαλκανικό περισκόπιο, έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία της Αιγύπτου, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τη στρατηγική θέση της χώρας και τον αναπτυσσόμενο αμυντικό της τομέα.

Η Αίγυπτος διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και τα ΗΑΕ αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη από τη συνεργασία με μια χώρα που διαθέτει ισχυρή κατασκευαστική βάση και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Τα ΗΑΕ στοχεύουν να ενισχύσουν την τεχνολογική τους ανάπτυξη, την ανταλλαγή γνώσεων και τα κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης ενισχύοντας τις σχέσεις τους με τις αμυντικές βιομηχανίες.

«Τα ΗΑΕ επενδύουν σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βιομηχανίες. Τι κρύβεται πίσω από την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών;»

Η Αίγυπτος παράγει τοπικά μια ποικιλία όπλων, όπως πιστόλια Helwan και τυφέκια επίθεσης Καλάσνικοφ, γνωστά ως Maadi. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης αναπτύξει ένα τοπικά κατασκευασμένο τρισδιάστατο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης με εμβέλεια 450 χλμ, το οποίο ενισχύει τις τεχνολογικές του δυνατότητες και του επιτρέπει να εισέλθει σε παγκόσμιο ανταγωνισμό στη βιομηχανία ραντάρ.

Επιπλέον, η Αίγυπτος παράγει το 90% των αρμάτων μάχης «M1A1», και κατασκευάζει το τεθωρακισμένο όχημα «Fahd» και την ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων πολλαπλών κλάσεων «Crocodile».

Η Αίγυπτος μπόρεσε να κατασκευάσει ένα τοπικό drone «Note», το οποίο θεωρείται αναγνωριστικό αεροσκάφος πολλαπλών εργασιών, και ένα επιθετικό drone που ονομάζεται «30 Γιούνιου» [«30 Ιουνίου»], το οποίο είναι το πρώτο αιγυπτιακό drone ικανό να εκτελεί αποστολές μάχης και αναγνώρισης σε υψόμετρα έως 7 χλμ. Μεταφέρει κατευθυνόμενα πυρομαχικά βάρους μεταξύ 250 και 500 κιλών.

Η Αίγυπτος έχει επωφεληθεί από έργα μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή τοπικών θαλάσσιων σκαφών, κυρίως της κορβέτας πολλαπλών εργασιών «CC-60», η οποία είναι μια θαλάσσια κορβέτα που το οπλοστάσιο της Αλεξάνδρειας εργάζεται για την κατασκευή σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία «Lorsen».

Η Αίγυπτος κατασκευάζει επίσης κινεζικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη Ka-8 με άδεια της μητρικής εταιρείας.

Η Αίγυπτος έχει μια διαφοροποιημένη αμυντική βιομηχανία που περιλαμβάνει την παραγωγή αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, ναυτικών πλοίων και άλλου εξοπλισμού, και έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να αναπτύξει τις στρατιωτικές της ικανότητες για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.

Η θέση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος έχει επίγνωση της σημασίας των ξένων επενδύσεων για την υποστήριξη του αμυντικού της τομέα, καθώς μπορεί να επωφεληθεί από τέτοιες συνεργασίες για να ενισχύσει τις εγχώριες αμυντικές της ικανότητες, τη μεταφορά τεχνολογίας και την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Η συνεργασία της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ θα της επιτρέψει να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία των Εμιράτων και την προηγμένη αμυντική τεχνολογία τους.

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία προέκυψε από διάφορους παράγοντες που αντανακλούσαν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών:

Στρατηγική θέση : Η Αίγυπτος κατέχει σημαντική γεωγραφική θέση, καθώς ενσωματώνει έναν διάδρομο μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο για να επωφεληθούν από τη στρατηγική τους θέση και να εδραιώσουν μια ισχυρή θέση στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, επενδύοντας στην αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία, τα ΗΑΕ μπορούν να επωφεληθούν από το εκτεταμένο δίκτυο περιφερειακών συνεργασιών της Αιγύπτου και πιθανές εξαγωγικές αγορές.

Βάση κατασκευής και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό : Η Αίγυπτος έχει μια διαφοροποιημένη αμυντική βιομηχανία που περιλαμβάνει την παραγωγή αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, ναυτικών πλοίων και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.

Τα ΗΑΕ αναγνωρίζουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις ικανότητες, την τεχνογνωσία και την παραγωγική ικανότητα της Αιγύπτου για να υποστηρίξουν τις δικές τους αμυντικές απαιτήσεις. Τα ΗΑΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αιγυπτιακές κατασκευαστικές ικανότητες και την τεχνολογική τεχνογνωσία μέσω της συνεργασίας τους με την τελευταία, η οποία θα επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.

Ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας : Τα ΗΑΕ αναγνωρίζουν τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Η κοινή συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΑΕ θα οδηγήσει στην ενίσχυση μιας ισχυρής αμυντικής συμμαχίας, επιτρέποντας στις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας.

Τεχνολογική πρόοδος και ανταλλαγή γνώσεων: Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία έγκειται στο να επωφεληθούν από την εμπειρία και την πρόοδο της Αιγύπτου στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ΗΑΕ να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίες αιχμής και ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων.

Αυτή η συνεργασία προωθεί την καινοτομία και επιτρέπει στις δύο χώρες να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των αμυντικών δυνατοτήτων, διασφαλίζοντας τεχνολογική υπεροχή και βασιζόμενες στην τοπική δημιουργία.

Οικονομική Συνεργασία και Διαφοροποίηση : Η επένδυση των ΗΑΕ στην αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία συνάδει με τους στόχους της συνολικής οικονομικής συνεργασίας.

Η υποστήριξη των ΗΑΕ στον αμυντικό τομέα της Αιγύπτου συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες.

Αυτή η συνεργασία ανοίγει πόρτες για κοινοπραξίες, μεταφορά τεχνολογίας και εγκαταστάσεις παραγωγής, γεγονός που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου αμυντικού βιομηχανικού περιβάλλοντος.

Οι Αιγυπτιακές δυνατότητες

Ο υποστράτηγος Αλ Τζάμπρι  συνάντησε τον υποστράτηγο Μουχτάρ Αμπντέλ Λατίφ  , Πρόεδρο του Αραβικού Οργανισμού Στρατιωτικών Βιομηχανιών (AOI) στις 7 Οκτωβρίου 2022 και τον κάλεσε να συμμετάσχει στις εκθέσεις «IDEX» και «NAVDEX» στο Άμπου Ντάμπι.

Αυτό αντανακλά την πεποίθηση των Εμιράτων στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή και να προωθήσει την έννοια του «Made in Egypt».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της προηγμένης τεχνολογίας και της βιομηχανικής επανάστασης στη διαμόρφωση του μέλλοντος των αμυντικών βιομηχανιών και στις δύο χώρες.

Τονίστηκε η σημασία της κατάρτισης εθνικών στελεχών, της ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες παραγωγής και της υποστήριξης πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης. Ο υποστράτηγος Al-Jabri επαίνεσε την ηγεσία και το όραμα του Προέδρου Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναγνωρίζοντας την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών και τη δέσμευσή τους για την επίτευξη οικονομικής διαφοροποίησης.

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, το Συμβούλιο Ταουαζούν [ Σημείωση: Συμβούλιο Ταουαζούν είναι μια ανεξάρτητη κυβερνητική οντότητα που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ] υπέγραψε, τον Φεβρουάριο του 2023 στην IDEX, ένα μνημόνιο κατανόησης με το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας.

Το μνημόνιο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας , και να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Συμβουλίου Ταουαζούν και του αιγυπτιακού Υπουργείου Άμυνας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Αιγύπτου. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο χωρών να ενισχύσουν τις βιομηχανίες άμυνας και ασφάλειας μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ανταλλαγής τεχνολογιών και συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, η επένδυση που θα κάνουν τα ΗΑΕ στις αμυντικές βιομηχανίες της Αιγύπτου δείχνει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Αιγύπτου, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του αμυντικού τομέα των ΗΑΕ. την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συνεργασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα προς την επίτευξη αυτών των στόχων και ανοίγει νέους ορίζοντες για μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνει η «Αραβική Άμυνα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.