Πιέζονται αλλά αντέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά, με τους Ρώσους να είναι με μικρά εδαφικά κέρδη ασκώντας συνεχή πίεση με μια συντηρητική τακτική περιμένοντας την άνοιξη για την εκτέλεση ευρείας επίθεσης.

Αυτή την στιγμή το ρωσικό πυροβολικό ουσιαστικά έχει καθηλώσει στα οχυρά τους Ουκρανούς που δεν έχουν πλέον κανέναν στόχο και σαφείς οδηγίες ούτε για άμυνα, ούτε για επίθεση και αυτό έχει ξεκινήσει και τους ρίχνει το ηθικό. 

Παράλληλα οι Αμερικανοί και οι πράξεις του Β.Ζελένσκι δείχνουν ανησυχία ακόμα σαν να είναι επικείμενη η ουκρανική “κατάρρευση του μετώπου”.

Οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να επιζητούν αυτό τον πόλεμο φθοράς που δρα υπέρ τους και μετρούν αντίστροφα για την άνοιξη όπου εκεί θα θέσουν στο στόχαστρο το Κουπιάνσκ, το Χάρκοβο και την Ζαπορίζια.

">

Η Μόσχα ετοιμάζει μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση την άνοιξη σε πολλά μέτωπα, με σαφείς αντικειμενικούς σκοπούς και πρόκειται για το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ.

Δεν είναι εύκολοι στρατιωτικοί στόχοι αλλά αυτή την στιγμή για τους Ρώσους θεωρούνται οι πιο εφικτοί.

Μέχρι τότε όμως πρέπει πρώτα να καταληφθούν το Τσάσιβ Γιαρ, το Σεβέρσκ και το Κουπιάνσκ.

Μικρές πόλεις με πολύ ισχυρές οχυρώσεις.

Πλέον δεν κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην Αβντίιβκα καθώς η επιχείρηση τελικής εκκαθάρισης δείχνει να έχει απομείνει με τον κύριο αγώνα για την πόλη να έχει λήξει άδοξα για το Κίεβο.

Όμως και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ουκρανούς χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Το 2024 ενδέχεται να είναι δύσκολο για την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας, εκτίμησε ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, τονίζοντας ότι θα ήταν «ιστορικών διαστάσεων» λάθος η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Η φετινή χρονιά είναι πιθανό να είναι σκληρή στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», έγραψε στο Foreign Affairs.

Και σε όλα αυτά ενώ έρχεται στην δημοσιότητα ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, αλλά αυτός αρνήθηκε να παραιτηθεί και κανένας άλλος δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση, αναγκάζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο να υποχωρήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ζαλούζνι τη Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση είπε σε προεδρικούς συμβούλους ότι η εκτίμησή τους για τη στρατιωτική κατάσταση είναι πιο θετική από την πραγματική και ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι απείλησε να υπογράψει διάταγμα με την αποπομπή του, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο αφού όλοι οι πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι αρνήθηκαν την πρόταση να αναλάβουν τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τον Ζαλούζνι.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε εξάλλου ότι ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά πλέον είναι θέμα χρόνο να αντικατασταθεί (ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης αντικαταστάτη του).

Άλλη βρετανική εφημερίδα, η Guardian, επίσης αναφέρθηκε στην απόπειρα αποπομπής του Ζαλούζνι, επικαλούμενη την αντίθεση βουλευτών.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram τη Δευτέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι σχέσεις μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι θεωρούνται τεταμένες εδώ και εβδομάδες λόγω της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά για πολλούς ο αρχηγός των ουκρανικών δυνάμεων θεωρείται και ο πιθανός διάδοχος του νυν Ουκρανού προέδρου.