ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το Ιράν παρουσίασε την υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών: «Έχουμε πολλές ακόμα» (βίντεο)

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης προληπτικών χτυπημάτων

Το Ιράν παρουσίασε την υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών: «Έχουμε πολλές ακόμα» (βίντεο)

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκάλυψαν την ύπαρξη της πρώτης υπόγειας βάσης που φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη και η οποία παρουσιάστηκε ως ικανή να αντισταθεί σε ενδεχόμενους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ.

Η βάση «Αετός 44» της ιρανικής αεροπορίας «έχει τη δυνατότητα να δέχεται όλων των ειδών τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά, καθώς και drone», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο, όπως και άλλα ΜΜΕ, δημοσιοποίησε φωτογραφίες και εικόνες από βίντεο.

Τον Μάιο του 2022, το Ιράν έδειξε για πρώτη φορά εικόνες μιας βάσης drone στα όρη Ζάγκρος, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Καμία ένδειξη δεν δόθηκε για την τοποθεσία της νέας εγκατάστασης, που βρίσκεται «σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, στην καρδιά των βουνών ώστε να μπορεί να αντισταθεί στις βόμβες των στρατηγικών βομβαρδιστικών των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν την παραμονή της «Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1979.

Δείχνουν τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγκερί, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, να επισκέπτονται τη βάση, απ΄όπου εισέρχονται και εξέρχονται μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Αετός 44 είναι μία από τις πολλές αεροπορικές στρατηγικές υπόγειες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας στη διάρκεια των τελευταίων ετών», διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ιρανική αεροπορία διαθέτει ουσιαστικά ρωσικά μαχητικά Mig και Sukhoi που ανάγονται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μερικά κινεζικά αεροσκάφη, και αμερικανικά F-4 και F-5 της εποχής πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει κατασκευάσει μαχητικά αεροσκάφη Azarakhsh, μια εκδοχή του F-5 ενώ όπως όλα δείχνουν σύντομα θα εντάξει στο οπλοστάσιό της και ρωσικά Su-35.

Το Ιράν άρχισε επίσης να αναπτύσσει προγράμματα drone στα χρόνια του 1980 κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια στρατιωτική εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας στο Ισφαχάν τέθηκε στο στόχαστρο drone, που δεν προκάλεσαν θύματα, μόνο «μικρές ζημιές» σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε στη συνέχεια το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά σαμποτάζ που αποδίδονται στη χώρα.

Οι δύο χώρες επιδίδονται εδώ και χρόνια σε μια έντονη αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να κατηγορεί το Ιράν –που διαψεύδει– ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.