Το Ιράν ζήτησε από την Ρωσία να προμηθεύσει τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη με τους προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 Oniks (ή Yakhont), αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πολλαπλές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να μεταφέρει τους πυραύλους P-800 Oniks – οι οποίοι θα επιτρέψουν στους Χούθι να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και να αυξήσουν την απειλή για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στο θέμα της αποστολής των P-800 Oniks είχε αναφερθεί τον περασμένο Ιούλιο η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι η Ρωσία εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής των πυραύλων.

Ωστόσο τότε ο ρόλος του Ιράν ως μεσάζοντα δεν είχε αναφερθεί.

Δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν ότι οι Χούθι συναντήθηκαν με ρωσική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη τουλάχιστον δύο φορές φέτος και ότι οι συνομιλίες για την παροχή δεκάδων πυραύλων P-800 Oniks, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, συνεχίζονται με νέες συναντήσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ρωσία έχει ήδη προμηθεύσει πυραύλους P-800 Oniks στην επίσης υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Ούτε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. «Δεν γνωρίζουμε σε τι αναφέρεστε», δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Σαλάμ, ο επίσημος εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης.

«Κίνδυνος για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα»
Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Χούθι θα «υπονομεύσουν το διεθνές ενδιαφέρον για την παγκόσμια ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ένα κίνητρο για να εξοπλίσει τους Χούθι η Μόσχα αποτελεί – σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters – η πιθανότητα να αποφασίσουν τα δυτικά κράτη να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας – Χούθι «φαίνεται να σχετίζονται με τη στάση μας στην Ουκρανία και τι είμαστε πρόθυμοι ή δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε» σχετικά με τα αιτήματα του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στείλει προηγμένα όπλα μεγάλου βεληνεκούς – παρόμοια με αυτά που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δίνουν στην Ουκρανία – στους αντιπάλους της Δύσης σε όλο τον κόσμο.

Ο P-800 Oniks θεωρείται ένας από τους πιο προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους στον κόσμο, σχεδιασμένος να κινείται σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αποφύγει την ανίχνευση, με περισσότερο από διπλάσια ταχύτητα από τον ήχο, καθιστώντας έτσι δύσκολη την αναχαίτισή του.

Russia and Iran are discussing the possibility of transferring Russian P-800 Oniks supersonic anti-ship cruise missiles to Yemen’s Houthis, Reuters reports.

Speed: Up to Mach 2.6 (3,182 km/h)
Range: 120 km (low altitude) to 600 km (high altitude)
Warhead Weight: Up to 300 kg pic.twitter.com/gPaNuD5pwO

— Clash Report (@clashreport) September 25, 2024
«Game changer» για την περιφερειακή ασφάλεια
Ο Fabian Hinz, ειδικός στους βαλλιστικούς πυραύλους στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι η μεταφορά πυραύλων P-800 Oniks από τη Ρωσία στους Χούθι θα αλλάξει το παιχνίδι για την περιφερειακή ασφάλεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το P-800 είναι ένα πολύ πιο ικανό σύστημα από τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους και τους πυραύλους cruise που έχουν χρησιμοποιήσει οι Χούθι μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Hinz. Όχι μόνο θα μπορούσαν οι Χούθι να τους εκτοξεύσουν εναντίον αμερικανικών, βρετανικών και άλλων πολεμικών πλοίων που προστατεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα χερσαίας επίθεσης εναντίον πχ της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε ο ίδιος.