Το Reuters δημοσίευσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ ενημέρωσε αρκετές αραβικές χώρες για την επιθυμία του να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, με το πρόσχημα της «αποτροπής οποιωνδήποτε μελλοντικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, το Ισραήλ συνέδεσε τα σχέδιά του με τους γείτονές του, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, εκτός από τα ΗΑΕ, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει σχέσεις με το Ισραήλ και η οποία σταμάτησε τη διαδικασία εξομάλυνσης μετά τις 7 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε για αυτό, εκτός από την Τουρκία.

Οι πηγές δεν εξήγησαν στο Reuters πώς οι πληροφορίες έφτασαν στο Ριάντ, το οποίο επίσημα δεν έχει απευθείας κανάλια επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος περιφερειακής ασφάλειας, μία από τις τρεις πηγές που ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν οι εθνικότητες τους, είπε: «Το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει αυτή τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ από το βορρά προς το νότο για να αποτρέψει οποιαδήποτε διείσδυση ή επίθεση εναντίον του από τη Χαμάς ή οποιουδήποτε άλλου».

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη στα αιτήματα για σχόλια από το Reuters.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους Ιορδανούς αξιωματούχους για σχόλιο. Αξιωματούχος των Εμιράτων δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε εάν το Άμπου Ντάμπι είχε ενημερωθεί για τη νεκρή ζώνη, αλλά είπε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταπολεμικές ρυθμίσεις συμφωνηθούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη σταθερότητας και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινή πηγή: Το σχέδιο χωρίζεται σε 3 επίπεδα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Οφίρ Φαλκ, είπε σε δηλώσεις του στο Reuters: «Το σχέδιο περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες από αυτό. Βασίζεται σε τρία επίπεδα επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα (για την εξάλειψη) της Χαμάς».

Εξηγώντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς, τον αφοπλισμό της Γάζας και την εξάλειψη αυτού που αποκάλεσε «εξτρεμισμό» στη Λωρίδα.

Ο Φαλκ πρόσθεσε: «Η νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αφοπλισμού». Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε εάν αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών.

Οι αραβικές χώρες απορρίπτουν τον στόχο του Ισραήλ για εξάλειψη της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς τον αδύνατο, τονίζοντας ότι το παλαιστινιακό κίνημα είναι κάτι περισσότερο από μια ένοπλη δύναμη που μπορεί να ηττηθεί.

Ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας είπε ότι η ιδέα της ουδέτερης ζώνης «εξετάζεται», προσθέτοντας ότι «δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσο βαθιά είναι (η ζώνη ασφαλείας) και αν μπορεί να φτάσει το ένα χιλιόμετρο, δύο χιλιόμετρα, ή εκατοντάδες μέτρα (μέσα στη Γάζα)».

Οποιαδήποτε εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα και πλάτος μεταξύ πέντε και 12 χιλιομέτρων, θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων σε μια μικρότερη περιοχή.

 Μια νεκρή ζώνη στα βόρεια της Λωρίδας

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι το Ισραήλ παρουσίασε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεσολάβησης με την Αίγυπτο και το Κατάρ, την ιδέα αφοπλισμού της βόρειας Γάζας και δημιουργίας ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή επίβλεψη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι αρκετές αραβικές χώρες αντιτίθενται σε αυτό, προσθέτοντας ότι οι αραβικές χώρες μπορεί να μην αντιτίθενται στη δημιουργία φραγμού ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από τη θέση του φραγμού.

Οι δύο αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να δικαστούν διεθνώς με αντάλλαγμα μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι μεσολαβητές είπαν ότι η συζήτηση αυτού του θέματος θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τον πόλεμο για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση των συνομιλιών σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε: «Το πολεμικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Νετανιάχου έθεσε τα πολεμικά καθήκοντα, τα οποία είναι να καταστρέψουν τη Χαμάς, να επιστρέψουν όλους τους κρατούμενους και να συνεχίσουν (τις μάχες) μέχρι να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντά μας».