Το ΝΑΤΟ εκπονεί το πρώτο αμυντικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στη Λιθουανία, οι ηγέτες των κρατών μελών θα κληθούν να εγκρίνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πώς θα απαντούσε η Συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.
Όπως αναφέρεται, η κίνηση σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς πολέμησε μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της επείγουσας συνεδρίασης με θέμα την κατάσταση της αεράμυνας στα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα της Ουκρανίας, όπου μεταφέρονται τόνοι δυτικών οπλικών συστημάτων από Πολωνία και Σλοβακία, καθώς οι Ρώσοι πλέον στοχεύουν τους δυτικούς εξοπλισμούς που προμηθεύονται οι ουκρανικές δυνάμεις.
Παράλληλα οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία σύγκρουση παρατεταμένης διάρκειας στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχίζεται για χρόνια ή και δεκαετίες αποκαλύπτει το Politico.
Επικαλούμενο αξιόπιστες και ανώτατες πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, γράφει πως οι ΗΠΑ προκρίνουν ως πιθανότερο σενάριο μία κατάσταση που προσιδιάζει με την αντίστοιχη στην κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με το Politico, διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες και ο Λευκός Οίκος κάνουν εικασίες για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, έχουν συζητήσει την επιλογή της παράτασης της σύγκρουσης σε βάθος χρόνου και διαπραγμάτευση επί των εδαφικών ορίων στα οποία Ρωσία και Ουκρανία θα συμφωνούσαν να μην περάσουν.
Αυτές οι γραμμές δεν πρέπει απαραίτητα να είναι εθνικά σύνορα, προσθέτει.
Το Politico αποκαλεί αυτό το σενάριο το πιο ρεαλιστικό και πιθανό, γιατί καμία πλευρά δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ήττα, ενώ ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση δεν θα προκαλέσει «μοιραίο πλήγμα στη Ρωσία».
«Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, είτε φαίνεται η σύγκρουση να παγώνει είτε να ξεπαγώνει», δήλωσε στο Politico ένας Αμερικανός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται αυξανόμενη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ τους τελευταίους μήνες «είναι όλα για το κατεπείγον και το βραχυπρόθεσμο».
Σύμφωνα με το Politico, ακόμη και η ίδια η ιδέα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να μειώσουν την υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky στο μέλλον.
Μια πηγή – υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden – σημείωσε ότι πολλά σχέδια έκτακτης ανάγκης συζητούνται αυτή τη στιγμή σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων, επειδή η κατάσταση είναι ασταθής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.