Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα τις «ολοένα και πιο επικίνδυνες» ενέργειες του στρατού της Κίνας στην Ασία, έπειτα από δύο περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες και το Πεκίνο να απαντά ουσιαστικά με μια ευθεία απειλή.

Λίγο πριν από τη συνάντηση της Διάσκεψης Ασιατικής Ασφάλειας Διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο στρατηγός Λι Σανγκφού, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της πόλης-κράτους, Να Ενγκ Χεν, και του εξέφρασε την άποψή του ότι η Κίνα επιθυμεί μια ειρηνική επανένωση αλλά δεν θα ανεχθεί την πίεση για ανεξαρτησία από τον κυβερνώντα Προοδευτικό Κόμμα της Ταιπέι.

Στις δηλώσεις του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας την Παρασκευή, επιβεβαίωσε πως η Κίνα δεν θα δεσμευτεί ποτέ ότι θα απέχει από τη χρήση βίας. Ο στρατηγός επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα των εδαφών της.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες και απειλητικές ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην περιοχή», δήλωσε ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ο οποίος παρίσταται μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από δύο περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αμερικανικό ναυτικό κατηγόρησε χθες Σάββατο κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στο Στενό της Ταϊβάν συνοδεύοντας καναδικό πλοίο.

Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο Chung-Hoon», το αμερικανικό αντιτορπιλικό, κατήγγειλε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο κινεζικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.

«Οι δύο χώρες δημιουργούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν, υποδαυλίζουν σκοπίμως κινδύνους και υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», απάντησε ο συνταγματάρχης Σι Γι εκπρόσωπος της ανατολική διοίκησης της Κίνας.

Αμερικανικά πλοία διασχίζουν τακτικά το Στενό της Ταϊβάν, αλλά σπάνια συνοδεύοντας συμμαχικό πλοίο. Η τελευταία κοινή διέλευση αμερικανικού και καναδικού πλοίου έγινε τον Σεπτέμβριο.

Τα περιστατικά αυτά προκαλούν την οργή της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος του εδάφους της και ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Στενό.

Πρόκειται για το δεύτερο σινοαμεκανικό επεισόδιο μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες στην περιοχή.

Στις 26 Μαΐου ο πιλότος ενός κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους πραγματοποίησε «αδικαιολόγητο, επιθετικό ελιγμό» κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό το οποίο πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Όπως απάντησε το Πεκίνο, το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV