ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το «περίεργο» ναυάγιο στην Σικελία: Οι στενοί δεσμοί του Mάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας και η Darktrace

Όλα τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών του ήταν πρώην υψηλόβαθμοι πράκτορες!

Το «περίεργο» ναυάγιο στην Σικελία: Οι στενοί δεσμοί του Mάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας και η Darktrace

Ο θάνατος του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς σε φουρτουνιασμένες θάλασσες στα ανοιχτά της Σικελίας καθίσταται αυτομάτως «περίεργος» από το γεγονός ότι δύο μέρες νωρίτερα, ο συνεργάτης του Στίβεν Τσάμπερλεν τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο κάνοντας τζόκινγκ!

Ως μακροχρόνιοι επιχειρηματικοί συνεργάτες, δικάστηκαν ως συγκατηγορούμενοι σε μια δίκη απάτης σχετικά με την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στη Hewlett-Packard για 11 δισεκατομμύρια δολάρια (7 δισεκατομμύρια £).

Μετά την πώληση του Autonomy το 2011, ο Λιντς συνίδρυσε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και ο Τσάμπερλεν διορίστηκε οικονομικός διευθυντής.

Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ καταπολεμά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας λογισμικό που μαθαίνει τα πρότυπα συμπεριφοράς κάθε παράγοντα μέσα σε έναν οργανισμό και εντοπίζει ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής που να υποδεικνύει ότι συνέβη κάτι εκτός του συνηθισμένου, στα αντίστοιχα ατυχήματα των δύο ανδρών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τραγική σύμπτωση.

Ωστόσο, στην ίντριγκα προστίθενται οι δεσμοί των επιχειρηματικών εταίρων με τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Αναφερόμαστε σε κατασκοπικές συνδέσεις.

Ο Λιντς συνίδρυσε το Darktrace σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2013.

Ένας από τους συνιδρυτές ήταν ο Στίβεν Χάητερ, υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ομάδα άμυνας και ασφαλείας στον κυβερνοχώρο της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος στο Darktrace.

Το fund VC Invoke Capital, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που δημιουργήθηκε μετά την πώληση της Autonomy υποστήριξε το spin-out του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με αρχική επένδυση 12 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Xάξτερ προσέλαβε τον 30χρονο βετεράνο της GCHQ (άλλη υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας αντίστοιχη με την αμερικανική ΝSA) Andrew France, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας  ο οποίος αργότερα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο Λιντς παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε για απάτη.

Ο πρώην επικεφαλής της MI5 Jonathan Evans συμμετείχε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Darktrace για ένα διάστημα, ενώ ο Jim Penrose, ένας 17χρονος βετεράνος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ήταν επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων της εταιρείας.

Άλλοι πρώην φίλοι της εταιρείας ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας Ντέιβ Πάλμερ, ο οποίος εργαζόταν προηγουμένως στην MI5 και την GCHQ, και ο διευθυντής ασφαλείας Τζον Ρίτσαρντσον, ο οποίος εργαζόταν για την άμυνα στον κυβερνοχώρο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με λίγα λόγια η εταιρεία αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από υψηλόβαθμους πρώην πράκτορες μεγάλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά οι διασυνδέσεις του Λιντς με την κατασκοπεία προϋπήρχαν του Darktrace.

Η πρώτη του εταιρεία η Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστή, είχε συμβάσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχουν τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα», είπε στο περιοδικό Wired το 2002 .

Η εταιρεία, στην οποία εντάχθηκε ο Τσάμπερλεν το 2005, χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να αναλύσει δεδομένα από πηγές όπως υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων και email.

Θαυμαστής του φανταστικού κατασκόπου Τζέιμς Μποντ, ο Λιντς ονόμασε τις αίθουσες συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία του Autonomy από τους κακούς της σειράς ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Δρ. Νο και Γκόλντφινγκερ.

Λέγεται ότι είχε  μια δεξαμενή ψαριών στον χώρο υποδοχής της εταιρείας γεμάτη με μοχθηρά πιράνχας, ως φόρο τιμής σε μια σκηνή στην ταινία «Ζεις μόνο δύο φορές».

Η Autonomy συμμετείχε επίσης σε διαγωνισμούς υψηλού προφίλ από κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ένα άρθρο του Guardian του 2003 περιέγραψε την εταιρεία πως «ασχολείται με μυστικές πληροφορίες» και είναι «μεταξύ των λίγων εμπορικών οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να επωφεληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ».

Περιέγραψε την τεχνολογία της εταιρείας ως «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία είχε άλλες συμβάσεις με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της NASA και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι GCHQ και MI6 πιστεύεται επίσης ότι ήταν πελάτες.

Ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, ενήργησε ως ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.

Ένα χρόνο μετά την πώληση του Autonomy, η HP ισχυρίστηκε ότι η αξία της εταιρείας ήταν υπερβολική. Το 2018, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Λιντς και εκδόθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί το 2022.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Sushovan Hussain, καταδικάστηκε για απάτη το 2018 και αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ωστόσο, ο Λιντς ξέφυγε απροσδόκητα με το σκεπτικό ότι επικεντρώθηκε στην τεχνολογία της εταιρείας και είχε ελάχιστη γνώση των οικονομικών της!

Ήταν αρκετά πλούσιος ώστε να αντέξει οικονομικά τα νομικά έξοδα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της υπόθεσης στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο υπεράσπισης του πεθαμένου παιδόφιλου Jeffrey Epstein!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει πως συνέβη «κάτι» που προκάλεσε το συγκεκριμένο ναυάγιο, αλλά και μόνο το γεγονός πως ο Μάικ Λιντς συνδέονταν με τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη σε τέτοιο βαθμό και ήξερε τόσα πολλά πράγματα δημιουργεί πάρα πολλές υποψίες μήπως πίσω από αυτή την τραγωδία κρύβεται κάτι άλλο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.