Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τον εκτοξευτή Tornado-S, του οποίου η ισχύς είναι συγκρίσιμη με μια πυρηνική βόμβα, και μπορεί να εξαφανίσει 100 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ο εκτοξευτής Tornado-S χαρακτηρίζεται από τη χρήση ρουκετών υψηλής ακρίβειας καθώς ανταγωνίζεται τον αμερικανικό εκτοξευτή «HIMARS», με τον οποίο η Ουάσιγκτον ενίσχυσε πρόσφατα στον ουκρανικό Στρατό.
Το Tornado-S θεωρείται επίσης ένα από τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της Μόσχας στον τομέα των εκτοξευτών ρουκετών και σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει παλαιότερους όπως το BM-21 Grad και το Smerch-30.
Ο εκτοξευτής περιέχει 6 ακροφύσια για εκτόξευση και είναι εξοπλισμένος με βλήματα διαμετρήματος 300 mm, τα οποία χρειάζονται μόνο 3 λεπτά για να φορτωθούν και ελέγχεται απευθείας είτε από το πιλοτήριο είτε από απόσταση.
Το Tornado-S είναι εξοπλισμένο με συστήματα εντοπισμού θέσης και αυτόματου ελέγχου εκτόξευσης και χαρακτηρίζεται επίσης από την εκτόξευση διαφορετικών τύπων βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μικρού βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς, με μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου.
Οι εξαιρετικές δυνατότητές του εκδηλώνονται με την εκτόξευση των «9M544» και «9M549», δύο κατευθυνόμενων βλημάτων που ανήκουν στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Μόσχας, το ποσοστό σφάλματος των οποίων δεν ξεπερνά παρά μόνο τα 10 μέτρα.
Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, η βολή από τον εκτοξευτή Tornado-S είναι συγκρίσιμη με τη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας, καθώς αυτό το όπλο μπορεί να εξαφανίσει 100 γήπεδα ποδοσφαίρου με τους πυραύλους του, καλύπτοντας έκταση 67 εκταρίων.
Το αμερικανικό περιοδικό «The National Interest», αναφέρει ότι ο ρωσικός εκτοξευτής Tornado-S είναι «σίγουρα ένα επικίνδυνο όπλο και μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους έναν προς έναν ή ταυτόχρονα».
«Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες πυροβολικού, πυραύλους, μηχανικές δομές, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και δυνάμεις πεζικού», προσθέτει.
Είναι επίσης ικανοί να χτυπούν μονάδες αρμάτων μάχης, συστήματα αεράμυνας, αντιπυραυλικής άμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Το 2020, η ρωσική εταιρεία Splav παρουσίασε τον πρώτο κατευθυνόμενο πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε στον εκτοξευτή «Tornado-S», το πίσω μέρος του οποίου είναι εξοπλισμένο με σταθεροποιητή που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της πτήσης του και εκτοξεύεται με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, πλήττοντας τον στόχο με πολύ υψηλή ακρίβεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.