Η ηγεσία της Τουρκίας καταβάλλει προσπάθειες για να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ουκρανικές αρχές αναφέρονται στον αποκλεισμό λιμανιών από τις ρωσικές δυνάμεις, που φέρεται να μην επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερων από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε ουκρανικά σιλό στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, οι οποίες θα επιτρέψουν το άνοιγμα ενός διαδρόμου μέσω της Τουρκίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Σημειώνεται ότι τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει στην Τουρκία, το σιτάρι θα μπορέσει να φτάσει στις αγορές-στόχους, βάσει της μεγάλης ζήτησης που έχει. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Πώς το βλέπουν στη Ρωσία
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Δύσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και, αντίθετα, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες ότι προχώρησαν σε μια σειρά από παράνομες ενέργειες που οδήγησαν σε αυτόν τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Πεσκόφ.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή σε μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με το λιμάνι της Οδησσού.
Пρώτον, το λιμάνι ναρκοθετείται από ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Πληροφορίες για «πλωτές νάρκες» έχουν συζητηθεί πολλές φορές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Έτσι, το μπλοκάρισμα των λιμανιών, τονίζουν οι ειδικοί, δεν αποσκοπεί καθόλου σε παρεμβάσεις στους εξαγωγείς σιτηρών.
Το πρόβλημα είναι ότι η ουκρανική πλευρά δεν μπορεί να εκκαθαρίσει το λιμάνι της Οδησσού, φοβούμενη ότι μόλις συμβεί αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το έδαφος.
Έτσι, η Τουρκία, προφανώς, διαπραγματεύεται όχι μόνο το άνοιγμα ενός διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εκκαθαρίζονται τα λιμάνια από το καθεστώς του Κιέβου.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει διάδρομο για πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει στην αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.