Μετά την πρώτη… κρυάδα και το αρχικό μούδιασμα, με απειλές, μαξιμαλισμούς και παραβιάσεις απαντά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και στη διεθνή απομόνωση του Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι «απειλεί» τη συνοχή του ΝΑΤΟ, με «κινήσεις εναντίον άλλων εταίρων».
Η απάντηση, όμως, στον «σουλτάνο» ήλθε από εκεί απ’ όπου δεν την περίμενε. Από τη «φίλη» της Τουρκίας, Γερμανία, η οποία σχολίασε θετικά, μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, την ελληνογαλλική συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν στρέφονται εναντίον άλλων εταίρων.
Η ελληνογαλλική συμφωνία περιέχει «σαφείς αναφορές» στην ιδιότητα των δύο χωρών ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε συγκεκριμένα εκρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας», προσέθεσε ο ίδιος.
Και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».
ΕΕ: Συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ως συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας
Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».
Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση, που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», ξεκαθάρισε με τρόπο κατηγορηματικό, δίνοντας μία ακόμη απάντηση στον παραλογισμό του τούρκου «σουλτάνου».
Τι λένε οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση, με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά το ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019, προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία.
Όταν η Τουρκία επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τουρκίας, με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.
Θέσεις μάλιστα που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ενάντια στο… Διεθνές Δίκαιο! Ένα Δίκαιο, που η γειτονική χώρα καταπατά ασταμάτητα…
Σχολιάζοντας αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μάταιες προσπάθειες», που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Δεν δίστασε, μάλιστα, να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι, αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».