O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε πως χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λόγος είναι ότι ο Ερντογάν μπέρδεψε τα σχόλια κυβερνώντων αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θεωρώντας ότι τα έχει κάνει ο Κιλιτσντάρογλου.

«Διακεκριμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP ζητούν αλλαγή στα τέσσερα πρώτα άρθρα του Συντάγματος, αλλά ο Ερντογάν πιστεύει ότι ήμουν εγώ», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι ζήτημα κρατικής ασφάλειας να ζητήσουμε μια αναφορά καλής υγείας. Ο Ερντογάν πρέπει να λάβει έκθεση υγείας από ανεξάρτητο ίδρυμα και να το κάνει αμέσως», έγραψε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, όπως γράφει και το Ahvalnews, τα δύο πρώτα άρθρα του Συντάγματος στα οποία αναφέρθηκαν στελέχη του AKP αλλά ο Ερντογάν απέδωσε στον Κιλιτσντάρογλου, τα δύο πρώτα άρθρα του συντάγματος της Τουρκίας ορίζουν την Τουρκία ως δημοκρατία και ως «δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου, που διέπεται από τις αρχές δημόσιας ειρήνης, εθνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστών στον εθνικισμό του Ατατούρκ», το τρίτο αναφέρει ότι η Τουρκία «με το έδαφος και το έθνος της, είναι αδιαίρετη οντότητα, ορίζει την επίσημη γλώσσα ως τουρκική και προσδιορίζει τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και την πρωτεύουσα, ενώ το τέταρτο ορίζει ότι τα τρία πρώτα άρθρα «δεν θα τροποποιηθούν, ούτε θα προταθεί η τροποποίησή τους».

Θέμα αλλαγής τους έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Καχραμάν, ο οποίος – μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε φιλοκυβερνητικό ίδρυμα – υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μη τροποποιήσιμα» άρθρα του Συντάγματος και πως όλα «μπορεί να αλλάξουν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του έθνους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τον ίδιο, μόνο πέντε χώρες είχαν την κοσμικότητα ως αρχή στα Συντάγματά τους και ότι θα ήταν «πολύ λάθος» να «ενεργούμε σαν (η θρησκεία) να μην περιλαμβάνεται στο περιβάλλον που βρισκόμαστε».