Συνάντηση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Κυριακή. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να πει ότι τυχόν αιφνιδιαστικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αυτό ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.Σύμφωνα με την πηγή αυτήν ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και την αμυντική σχέση της με τις ΗΠΑ καθώς φαίνεται να αναζητείται φόρμουλα για να προσπεραστεί ο σκόπελος των S-400.
Σημειώνουμε ότι η Αγκυρα κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70 και αναβάθμιση σε αυτό το επίπεδο επιπλέον 80παλαιοτέρων blocks.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ερντογάν ζήτησε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρεσβευτές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνος των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου μαικήνα Οσμάν Καβαλά. Στη συνέχεια ωστόσο απέσυρε την απειλή.
Η συνάντηση αυτή προβλεπόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει «αύριο».
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν έναν σύντομο χαιρετισμό σήμερα, στην έναρξη των εργασιών της G20.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας είναι τεταμένες, ιδίως μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά η προσέγγιση με την Ινδία από τις ΗΠΑ ίσως δώσει αδιέξοδο και εδώ κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνοτουρκικό επίπεδο.
O πρόεδρος της Τουρκίας είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά, υποβρύχια κ.ά., από τη Ρωσία!
Στις αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης δέκα Δυτικών διπλωματών, μεταξύ των οποίων και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Ο Καβαλά παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς δίκη, εδώ και τέσσερα χρόνια.
Μπάιντεν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο, στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν δεν δέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο, όπως ήλπιζε εκείνος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.