Η Ουκρανία θα αγοράσει ακόμη μια παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής για τις ένοπλες δυνάμεις της μέσα στο επόμενο έτος, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ουκρανία έχει αποκτήσει εξελιγμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ανέπτυξε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, εξοργίζοντας τη Μόσχα.
Η Ουκρανία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή αυτών των drones.
Ήδη, το 2020, η γειτονική Ουκρανία, η οποία επιδιώκει αλλά δεν έχει ακόμη επιτύχει την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, αγόρασε από την Τουρκία έξι drones τύπου Bayraktar, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για νέες προμήθειες, που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε drones από την Τουρκία.
Τα πλεονεκτήματα των τουρκικών drones
Τα μη επανδρωμένα drones Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη Συρία πριν από το 2019, σε μία από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 449 άνθρωποι.
Παρότι τα drone κατασκευάζονται στην Τουρκία, διαβάζουμε σε παλαιότερο δημοσίευμα του «Guardian» πως δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους χωρίς την υποδοχή πυραύλων Χόρνετ που προμηθεύτηκαν από βρετανική κατασκευαστική, που βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, το 2015.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η τουρκική βιομηχανία κατάφερε να κατασκευάσει μόνη της το εν λόγω εξάρτημα, καθιστώντας την Τουρκία σε αναδυόμενο παίκτη χρήστη drone παγκοσμίως, έναν τομέα που μονοπωλούσαν έως σήμερα οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακόμη και σήμερα, βέβαια, ορισμένα μέρη του drone κατασκευάζονται εκτός Τουρκίας, όπως ο αυστριακός κινητήρας, οι κάμερες με τεχνολογία λέιζερ που εισάγονται από τον Καναδά, καθώς και οι πύραυλοι γερμανικής κατασκευής, με τους οποίους είναι εξοπλισμένο.
Οι χώρες που έχουν προμηθευτεί τουρκικά drone
Φτάνοντας στο σήμερα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία βασίζεται στην πώληση των drone αυτών για την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στο διεθνές στερέωμα.
Στις αρχές Αυγούστου, η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο 8 εκατομμυρίων με την Αλβανία, μια συμφωνία που ακολούθησε εκείνες με την Πολωνία, το Κατάρ, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μαρόκο.
Ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drone έχουν δείξει επίσης η Ουγγαρία και το Πακιστάν, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Μεγάλης Βρετανίας.
Το τουρκικό drone αναδείχθηκε σε πρώτη επιλογή για αναδυόμενες οικονομίες, που αδυνατούσαν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να προμηθευτούν αντίστοιχα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό της επιτυχίας του, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα έξυπνη επιλογή στον λόγο πλεονεκτημάτων/κόστους.
Λειτουργεί σε υψόμετρο 8.000 μέτρων και έχει αυτονομία πτήσης έως 27 ώρες, με μέγιστη ταχύτητα τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ οι ειδικοί στα αμυντικά συστήματα δηλώνουν πως είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί από συστήματα ανίχνευσης (ραντάρ).
Η χρήση drones αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία
Τεχνολογία drones χρησιμοποίησε την περασμένη άνοιξη και το Ισραήλ στις αεροπορικές επιδρομές κατά της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, αλλά και στην προσπάθεια να εντοπίσει τους υπόγειους διαδρόμους που χρησιμοποιεί η οργάνωση για τον ανεφοδιασμό της.
Το 2020 η Σερβία απέκτησε έξι drones τύπου CH-92A, κινεζικής τεχνολογίας. Επιπλέον, παρήγγειλε άλλα εννέα, ενώ, όπως είχε δηλώσει την εποχή εκείνη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νέναντ Μιχαΐλοβιτς, σκοπεύει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα παραγωγής, πάντα σε συνεργασία με το Πεκίνο.
Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η χρήση drones αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία σε ένοπλες συγκρούσεις, και όχι μόνο. Προ ημερών, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν μεγάλη ποσότητα μαριχουάνας στις ακτές της Συρίας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί, αλλά και drones.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Μεχμέτ Ερσόι, οι διακινητές είχαν αντιληφθεί την παρακολούθηση και επιχείρησαν να ξεφύγουν ρίχνοντας στη θάλασσα το παράνομο φορτίο, αλλά «εξουδετερώθηκαν» έπειτα από παρέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.