«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Λιβύη» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας İbrahim Kalın σε ζωντανή μετάδοση στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δίνοντας μια σαφή απάντηση στην γαλλική προσπάθεια της διάσκεψης του Παρισιού.

«Σε αυτή τη συνάντηση, το θέμα της απομάκρυνσης ξένων στρατιωτών επιχειρήθηκε να συνδεθεί με Τούρκους στρατιώτες, οπότε και αισθανόμαστε άβολα με αυτό.

Είμαστε εκεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που κάναμε με τη λιβυκή κυβέρνηση, και συνεπώς έχουμε νομική κάλυψη. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί.

Ο τουρκικός Στρατός παρέχει μόνο στρατιωτικές υπηρεσίες συμβούλων και εκπαίδευσης. Το κύριο πρόβλημα της Λιβύης δεν είναι η αναχώρηση Τούρκων στρατιωτών από εκεί. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

Υπάρχει σοβαρή απειλή από όπλα που δίνονται στον Χάφταρ τα τελευταία 3 χρόνια. Τα όπλα στον Χάφταρ δεν έχουν ληφθεί πίσω, αυτή τη στιγμή είναι κάπου κρυμμένα.

Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι ο Χάφταρ δεν θα τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον;

Πρώτα, θα πρέπει να μιλήσουν με τον Χάφταρ και να βγάλουν την Vagner (σ.σ.: την ρωσική κοινότητα εθελοντών μαχητών) από εκεί».

Σε ότι αφορά το F-35 και κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Το πρόγραμμα F-35 είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε με την υπογραφή 11 χωρών. Όταν ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των S-400, ως φόρμουλα, κατέλυσαν την υπάρχουσα συμφωνία, στην οποία εμπλεκόμασταν και εμείς, και έκαναν νέα συμφωνία.

Είπαμε ότι ήταν εντελώς άδικο και παράνομο. Δεν χάνει μόνο η Τουρκία από αυτό. Το πρόγραμμα και οι χώρες εντός αυτού χάνουν επίσης μακροπρόθεσμα.

Έχουμε μια προκαταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πληρώσαμε. Μιλάμε για το πώς μπορούμε να το αντισταθμίσουμε αυτό.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων F-16 ήρθε στο προσκήνιο. Ο Πρόεδρός μας μετέφερε αυτό το θέμα στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν στη Ρώμη.

Εξέφρασαν οι ΗΠΑ την άποψη ότι έχουν θετική προσέγγιση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν αρκετά νομικά και τεχνικά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Μπορεί να το εμποδίσει το Κογκρέσσο; Μπορεί. Θα πράξουμε ανάλογα».