Σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η Άγκυρα έχει ως κεντρική πολιτική της τον στρατηγικό εκβιασμό της Ελλάδας με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι αναπτύσσεται και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το τέλος του 2023 ένα υποθαλάσσιο βλήμα cruise ακτίνας 2.000 χλμ., δηλαδή θα μπορεί να εκτοξευθεί από οποιοδήποτε σημείο της Κεντρικής (π.χ. έξω από τις ακτές της υπό τουρκικό έλεγχο δυτικής Λιβύης) ή της Ανατολικής Μεσογείου και να πλήξει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας!
Το βλήμα αποκαλύφθηκε ότι αναπτύσσεται από το 2017 στο τουρκικό κέντρο ναυτικών όπλων στην Σινώπη, από το ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE, αλλά το μεγάλο άλμα στην εξέλιξή του έγινε όταν επιλύθηκε το πρόβλημα του κινητήρα του (το οποίο με μαζί με το σύστημα TerCom -ακολουθίας αναγλύφου) είναι το πιο σημαντικό σε ένα βλήμα cruise, καθώς πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ύψη μερικών μέτρων πάνω από το έδαφος (κάτω από 10 μέτρα) στην μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης προς τον στόχο.
Aρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα είχε ακτίνα δράσης 800-1200 χλμ., αλλά όλες οι πηγές δίνουν στον κινητήρα δυνατότητες να «στείλει» το βλήμα σε απόσταση πάνω από 2.000 χλμ!.
Σύμφωνα με το TRT, «Το ζήτημα του κινητήρα το 2020, το ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE το έλυσε όταν αγόρασε από την ουκρανική εταιρεία κινητήρων Icvhenko-Progress την τεχνολογία των κινητήρων cruise AI-35, εξελιγμένων προωθητήριων συστημάτων των πρώτων σοβιετικών πυραύλων cruise που κατασκευάζονταν στην Ουκρανία. Έτσι ο πύραυλος “Gezgin”, κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να αποτελεί το βασικό οπλικό σύστημα των νέων υποβρυχίων T-214, των υπό σχεδίαση MILDEN, αλλά και των υπό εκσυγχρονισμό Τype 209-1400»!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ το κάθε υποβρύχιο θα μεταφέρει έξι πυραύλους cruise. Στα δύο πρώτα T-214 θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2023, όπως και στα τέσσερα εκσυγχρονισμένα Type 209-1400.
Και φαίνεται ότι μία υποβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου θα προσφερθεί και για… εξαγωγές στο γνωστό ισλαμικό μπλοκ που αγοράζει μανιωδώς όπλα από την Τουρκία (Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ κλπ.). ενώ θα σχεδιάζεται και η έκδοση που θα εξοπλίσει με 24 βλήματα το αντιτορπιλικό TF-2000, η πρώτη μονάδα του οποίου θα είναι είναι επιχειρησιακή το 2028-2030
«Μια τέτοια συνεργασία, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους ουκρανικούς κινητήρες και προηγμένη τουρκική τεχνολογία, επιτρέπει στην Τουρκία να εξάγει το δικό της στρατιωτικό υλικό χωρίς να ανησυχεί για την εξασφάλιση αδειών εξαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
Η Τουρκία έχει πλέον πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογική στρατιωτική τεχνογνωσία και είναι ένας νέος εταίρος για συνεργασία με το Κίεβο, το οποίο έχει αποκοπεί από τη ρωσική αμυντική αγορά» αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Τουρκία αργά αλλά σταθερά «καταπίνει» την Ουκρανία, οικονομικά, χωρίς καν να έρχεται σε απ’ευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία: Το 2021 ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ουκρανία, συνολικού ύψους σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περισσότερες από 700 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.
Είναι εύκολα αντιληπτός ο στρατηγικός εκβιασμός που θα μπορούσε να ασκηθεί στην Ελλάδα από μία έτοιμη για εκτόξευση υποβρύχια δύναμη 60 τέτοιων βλημάτων cruise. Και αυτό «πονάει» περισσότερο καθώς έρχεται την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση απαρνήθηκε την εγκατάσταση πυραύλων cruise SCALP Naval στις φρεγάτες Belharra, αγοράζοντας την συμβατική έκδοση FDI, που προορίζεται για το γαλλικό Ναυτικό…