Η Τουρκία, που είναι αντίθετη σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας των Κούρδων, δήλωσε σήμερα πως το δημοψήφισμα που προβλέπει να οργανώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν με αυτόν τον σκοπό ήταν «μεγάλο λάθος» και μια «ανεύθυνη απόφαση».

«Εκτιμούμε πως η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία (που ανακοινώθηκε από την προεδρία των Κούρδων του Ιράκ) θα είναι τραγικό λάθος», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η περιοχή μας έχει αρκετά προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε πως το να προστεθεί ένα πρόβλημα δεν είναι καλό πράγμα», συνέχισε, εκτιμώντας πως η απόφαση να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα «ελήφθη με ανεύθυνο τρόπο».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, αλλά αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους σε ένα τμήμα του εδάφους της ή σε γειτονικές χώρες.

Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας από το να ενώσουν τα καντόνια τα οποία ελέγχουν στην περιοχή αυτή όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

«Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ είναι ένα από τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το Ιράκ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι αυτόνομη περιοχή με βάση το ιρακινό Σύνταγμα του 2005, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός κουρδικού κράτους. Πράγματι, το Ιρακινό Κουρδιστάν πραγματοποιεί τα κυριότερα έσοδά του από την εξαγωγή πετρελαίου μέσω ενός αγωγού που φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε σήμερα πως το αναμενόμενο «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μάλλον θα ενισχύσει τη θέση του Κουρδιστάν στις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη παρά θα οδηγήσει σε μια αυτόματη απόσχιση από το Ιράκ.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είπε επίσης πως μια ψήφος υπέρ της απόσχισης δεν θα σημαίνει πως οι Κούρδοι προσαρτούν είτε την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ είτε άλλες τρεις διαφιλονικούμενες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα ακούσετε ανθρώπους να λένε, είμαστε υπέρ της ενότητας του Ιράκ, της εδαφικής ακεραιότητας, θέλουμε διάλογο ανάμεσα στη Βαγδάτη και στο Αρμπίλ, τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά», είπε.
Όμως «ένα δημοψήφισμα είναι μια δημοκρατική διαδικασία, καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να αντιτεθεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεν μιλάμε για ανεξαρτησία, μιλάμε για το δημοψήφισμα», τόνισε.