Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα στην Άγκυρα, έπειτα από κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, μια πορεία που αναμένεται να τους οδηγήσει έως την Κωνσταντινούπολη, σε απόσταση 400 χλμ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ενός βουλευτή του κόμματος.
Ο Ενίς Μπερμπέρογλου, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) καταδικάστηκε χθες σε κάθειρξη 25 χρόνων με την κατηγορία ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet εμπιστευτικές πληροφορίες.
Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του CHP, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης.
To CHP καταδίκασε αμέσως την απόφαση αυτή, με πολλούς βουλευτές να τη χαρακτηρίζουν «πολιτική».
Ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να διανύσει πεζή τα περισσότερα από 400 χλμ. που χωρίζουν την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όπου φυλακίστηκε ο βουλευτής. Τα μμε αναφέρουν πως η πορεία αναμένεται να διαρκέσει από 20 ημέρες έως ένα μήνα με τακτικες διακοπές στη διάρκεια της διαδρομής.
«Αν υπάρχει ένα τίμημα να καταβληθεί, θα το πληρώσω πρώτος», δήλωσε ο Κιλτσντάρογλου προτού πει. «Θα περπατήσω έως την Κωνσταντινούπολη. Και θα συνεχίσουμε την πορεία μας έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη στην Τουρκία».
Κάλεσε επίσης όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τη δικαιοσύνη να υποστηρίξουν το διάβημά του.
Χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν μαζί του υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το κέντρο της Άγκυρας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.
«Μην μένετε σιωπηλοί. Αν είστε σιωπηλοί, θα έρθει η σειρά σας», φώναζαν, καθώς και «δίπλα δίπλα με τον φασισμό».
Συγκρούσεις ξέσπασαν το μεσημέρι με αντιπάλους του CHP χωρίς ωστόσο να επεκταθούν.
«Έχουμε έρθει για τη δικαιοσύνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Φούντα Σακαλίογλου, που χαρακτήρισε την πορεία «προειδοποίηση». «Είμαστε απέναντι σε μια δικτατορία».
«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, είμαστε σε μία κατάσταση όπου όλες οι δικαστικές αποφάσεις έρχονται από ψηλά», λέει η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊλίν Ναζλιακά. «Είμαστε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για αυτό.»
Συγκεντρώσεις υποστήριξης πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τοπικά μμε. Στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η σύλληψη του Ενίς Μπερμπέρογλου οφείλεται σε ένα άρθρο του Τύπου», δηλώνει ο Τζεμ, που κρατάει ένα πανό που γράφει «Δικαιοσύνη». «Γιατί να συλλαμβάνεται κάποιος εξαιτίας ενός άρθρου; Αυτό δείχνει πως ορισμένοι φοβούνται την αποκάλυψη της πραγματικότητας όπως περιγράφεται στο άρθρο».
Ο Ενίς Μπερμπέρογλου κατηγορείται ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την κατάσχεση, τον Ιανουάριο του 2014, στη μεθόριο με τη Συρία, φορτηγών που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) τα οποία μεταφεραν όπλα στη Συρία.
Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε απευθυνόμενος στον τότε διευθυντή της Cumhuriyet, τον Τζαν Ντουντάρ, ότι «θα πληρώσει το τίμημα».
Ο δημοσιογράφος, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση πέντε χρόνων και δέκα μηνών για την υπόθεση αυτή.
Ο Μπερμπέρογλου φυλακίστηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο. Ο δικηγόρος του βουλευτή υπέβαλε σήμερα το πρωί έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται τακτικά από μκο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι θέλει να φιμώσει κάθε αντίπαλη φωνή, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την οποία ακολούθησαν διώξεις ενός εύρους χωρίς προηγούμενο.
Οι διώξεις, που είχαν ως στόχο αρχικά τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, επεκτάθηκαν αργότερα στο φιλοκουρδικό κίνγημα και στα μμε. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Περίπου δέκα βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) έχουν τεθεί υπό κράτηση, κατηγορούμενοι για υποστήριξη στους κούρδους αυτονομιστές.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για απολυταρχική παρέκκλιση, ιδίως μετά την έγκριση σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου μιας αναθεώρησης της Συντάγματος που δίνει στον πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος