Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να… γιορτάσει τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος, ζήτησε να συλληφθούν 105 άτομα που εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής και οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα του περσινού Ιουλίου.
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016, οι κάτοικοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας ξύπνησαν από τον ήχο των μαχητικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από τα σπίτια τους. Ελικόπτερα άνοιγαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που ήταν αντίθετοι στο πραξικόπημα και τα άρματα μάχη των πραξικοπηματιών είχαν βγει στους δρόμους. Με το επιχείρημα πως επιθυμούν να αποκαταστήσουν «τη δημοκρατία» μια ομάδα στρατιωτικών που αυτοαποκαλούνταν «Το Συμβούλιο της Ειρήνης στη χώρα», ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία.
Όμως από τον τόπο διακοπών του στη νοτιοδυτική Τουρκία ο Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω twitter να βγουν στους δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπάκουσαν στο κάλεσμά του. Και επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη θριαμβευτής.
Ένα από τα πιο σημαδιακά συμβάντα εκτυλίχθηκε σε μια από τις γέφυρες του Βοσπόρου, η οποία πλέον έχει πάρει το όνομα «η γέφυρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», όπου στρατιωτικοί πυροβόλησαν εναντίον πολιτών. Νωρίς το πρωί της 16ης Ιουλίου οι πραξικοπηματίες αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Η ήττα των πραξικοπηματιών χαιρετίστηκε από τον Ερντογάν ως νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία.
Σύντομα όμως ήρθε η απάντηση των αρχών με μεγάλες διώξεις: περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 αποπέμφθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι διώξεις αφορούν φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν, επεκτείνονται στο φιλοκουρδικό περιβάλλον-τα ηγετικά στελέχη του οποίου αν και ήταν αντίθετα στο πραξικόπημα έχουν φυλακιστεί-,σε δημοσιογράφους που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση, ή ακόμη και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές συγκεντρώσεις για την επέτειο είναι προγραμματισμένες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου σήμερα – τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 02:32 τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την τουρκικό κοινοβούλιο.
Ο στρατός, που ευθύνεται για πολλά πραξικοπήματα στην ιστορία της Τουρκίας, έχει αναμορφωθεί πλήρως.Μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είδε τις εξουσίες του να ενισχύονται και θεωρητικά μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολώσει την τουρκική κοινωνία μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του Ερντογάν.
Σενάρια για σκηνοθετημένο πραξικόπημα…
Ένα χρόνο μετά,ακούγεται από επίσημα χείλη ότι, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Ερντογάν και των συμμάχων του για να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία διωγμού των επικριτών του υποστηρίζει η οργάνωση Stockholm Center for Freedom, η οποία παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε.
Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι, ο μικρός αριθμός στρατιωτικής κινητοποίησης, ο περιορισμός των επιχειρήσεων σε λίγες πόλεις, η κακή διαχείριση και η μη τήρηση των «παραδοσιακών» πρακτικών δείχνουν ότι δεν ήταν πραξικόπημα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αμπτουλάν Μποζκούρτ,τονίζει ότι ο Ερντογάν βασίστηκε στις συνεχόμενες φήμες περί πραξικοπήματος στην Τουρκία και σκηνοθέτησε ένα δικό του σόου για να καταδιώξει την αντιπολίτευση.
Τουρκία – ΗΠΑ:Σταθερά… δύσκολες οι σχέσεις Άγκυρας-Oυάσινγκτον
Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε την περασμένη Κυριακή για λίγες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Ρεξ Τίλερσον εκθειάζοντας τον τουρκικό λαό.Η παρουσία Τίλερσον στην έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πετρελαίου ήταν μόνο η μία πτυχή της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη.Ακόμη είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και με τον πρόεδρο Ερντογάν.Ανακοινώσεις δεν έγιναν αλλά εικάζεται ότι συζητήθηκαν οι δύσκολες διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το συριακό μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης από τα χέρια των τζιχαντιστών. Η Τουρκία ήλπιζε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διέκοπτε τον εξοπλισμό των Κούρδων πολιτοφυλάκων “YPG” της Συρίας, τους οποίους θεωρεί ως παρακλάδι του PKK, κάτι όμως που δεν έγινε. Παρατηρητές θεωρούν ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να τον εκδώσει στην Τουρκία προσάπτοντάς του ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σε τεντωμένη σχοινί η σχέση Τουρκίας-ΕΕ
Οι συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν επηρεάσει και τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη.Τον Μάρτιο, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων με στόχο να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη.Όμως, ενώ η συμφωνία έχει επιχειρησιακή επιτυχία, παραμένει πολιτικά ευάλωτη.Για την Τουρκία, το μεγαλύτερο έπαθλο ήταν η δέσμευση της ΕΕ για την άρση των περιορισμών στη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, μια κίνηση που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτό που συνέβη ήταν να αναβληθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τον Οκτώβριο,λόγω της άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με λίγους εναπομείναντες όρους.Ένα 24 πριν από την επέτειο, το BBC δημοσίευσε συνέντευξη Ερντογάν,ο οποίος λέει ξεκάθαρα ότι “η Ε.Ε σπαταλάει το χρόνο της Τουρκίας”.
“H E.E σπαταλάει τον χρόνο μας”, λέει ο Σουλτάνος του Βοσπόρου προσθέτοντας πως η Τουρκία μπορεί να σταθεί και στα δύο πόδια της.
“Η Τουρκία θα το βρει “ανακουφιστικό” εάν η Ε.Ε δηλώσει ότι δεν μπορεί να την δεχτεί ως μέλος”, επεσήμανε ο Ερντογάν στον δημοσιογράφο του BBC, Ζεινάμπ Μπαντάουι, στην εκπομπή “HARDtalk”.Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει φυλακίσει 150 δημοσιογράφους, λέγοντας ότι χαρακτηριστικά ότι μόνο δύο πραγματικοί δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή.
Η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας σε Ρωσία
Σε συμφωνία για το κόστος των πυραύλων S-400 φαίνεται ότι κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία,σύμφωνα με αξιωματούχο που έκανε δηλώσεις υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο “Bloomberg”.Η Τουρκία,σύμφωνα με τον αξιωματούχο,συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία,προκειμένου να αποκτήσει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο.
“Για την Τουρκία,το κλειδί κάθε συμφωνίας είναι η απόκτηση του know how και η μεταφορά τεχνολογίας. Το να επιτραπεί στην Τουρκία δύο αμυντικοί πύραυλοι S-400 να αναπτυχθούν στο έδαφός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό”,επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Για τους πολιτικούς αναλυτές,η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία για αγορά πολεμικού εξοπλισμού είναι ένα σημάδι της δυσαρέσκειάς της προς την Δύση και την Ε.Ε ειδικά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που δεν έλαβε την υποστήριξε που προσδοκούσε