H τουρκική λίρα «βουλιάζει» όπως φαίνεται από παρασκηνιακές κινήσεις των Αμερικανών και οι Τούρκοι προκειμένου να σώσουν τις αποταμιεύσεις τους αγοράζουν μαζικά χρυσό.
Πτώση μεγαλύτερη και από αυτή του πρόσφατου πραξικοπήματος καταγράφει το τουρκικό νόμισμα εδώ και ένα μήνα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν κάθε έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Η τουρκική λίρα «κλυδωνίζεται» επί καθημερινής βάσεως μετά την ρήξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν προωθεί τους πολίτες του να επενδύουν στον χρυσό και όχι στο αμερικανικό δολάριο
Οι πολιτικές εξελίξεις πίεσαν την τουρκική λίρα σε χαμηλό-ρεκόρ ως προς το ευρώ και το δολάριο, καθώς υπάρχουν αιτήματα για πώλησή της “one show side only” σύμφωνα με χρηματιστές οι οποίοι δεν αποκαλύπτονται με το όνομά τους γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν δημοσίως για τέτοιου είδους κινήσεις.
Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίθεση κατά της «ραχοκοκαλιάς» της τουρκικής οικονομίας που είναι το εθνικό της νόμισμα.
Οι πολίτες της χώρας αποταμιεύουν σε χρυσό ενώ και η κεντρική τράπεζα επιλέγει την αγορά του, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση.
Σύμφωνα με στοιχεία που εμφανίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, αλλά και απλοί πολίτες, προβαίνουν μαζικά σε αγορές του υπερπολύτιμου μετάλλου. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η προμήθεια ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έφθασε τους 47 μετρικούς τόνους μέχρι στιγμής, μέσα στο 2017. Την ίδια περίοδο, πριν από ένα χρόνο, ήταν 14,8 τόνοι.
«Η αδύναμη λίρα αλλά και οι φιλικές προς το χρυσό δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους συνέχισαν να προσφέρουν στήριξη στην αγορά» αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανάλυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού.
Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης αποδίδεται σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν με στόχο τη διαφοροποίηση των διεθνών αποθεμάτων ενόψει των εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο και να αποταμιεύουν χρυσό, ενώ είχε ζητήσει και από την κεντρική τράπεζα της χώρας να στηρίξει αυτήν την πολιτική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τις αγορές χρυσού κατά 30,4 μετρικούς τόνους κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Την ίδια ώρα ωστόσο η ανταλλακτική αξία της τουρκικής λίρας υποχώρησε κατά 15% από τις αρχές Οκτωβρίου. Πτώση που καθιστά ολοένα και λιγότερο ελκυστικό το εθνικό νόμισμα ως μέσο αποταμίευσης.