Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι ο Σουδανός ομόλογός του συμφώνησε να μεταβιβάσει προσωρινά το νησί Σουακίν, στην Τουρκία, για σκοπούς ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης, προκειμένου να βελτιώσει τον προσκυνηματικό τουρισμό από τη χώρα, προς τη Σαουδική Αραβία.
Το νησί Σουακίν, ένα από τα παλαιότερα θαλάσσια λιμάνια της Αφρικής, χρησιμοποιήθηκε από αφρικανούς μουσουλμάνους που ξεκινούσαν για προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία.
Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν την πόλη του λιμανιού για να προστατεύσουν την επαρχία Hejaz -μέρος της σημερινής δυτικής Σαουδικής Αραβίας – από επιτιθέμενους που χρησιμοποιούν το μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας.
«Είπα ότι “Εδώ χτίστηκαν τζαμιά των σουνιτικών σχολών του Χανάφι και του Σαφί και χτίστηκε και τελωνείο. Ωστόσο, θα πρέπει να μας δώσετε το νησί για λίγο και θα το ανοικοδομήσουμε και θα το αναζωογοννήσουμε σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Ο αδελφός μου Ομάρ αλ-Μπασίρ [Πρόεδρος του Σουδάν] είπε Εντάξει”», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Φόρουμ Τουρκίας-Σουδάν που διοργάνωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK)
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η πρότασή του έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί με τον Αλ Μπασίρ.
«Ξέρετε τι σημαίνει ανακατασκευή και αναβίωση [του νησιού]; Θα δώσουμε σε εκείνους που το κατέστρεψαν την απάντηση αυτή: Ήρθατε εδώ και το καταστρέψατε. Το γεγονός ότι καταστρέψατε αυτό το μέρος είναι σαν να ξυρίσατε τα γένια μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα ξαναχτίσουμε και θα αναβιώσουμε αυτό το μέρος με τέτοιο τρόπο, ώστε η ξυρισμένη γενειάδα θα γίνει ισχυρότερη και θα το δείτε», δήλωσε ο Ερντογάν, παραθέτοντας λόγια από τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, Μεγάλου Βεζύρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία είπε μετά από μια ήττα των Οθωμανών στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι μια τέτοια ανασυγκρότηση του νησιού θα συνέβαλε στην ιστορική του κληρονομιά, προσθέτοντας ότι όσοι επιθυμούν να μεταβούν στη Μέκκα, από την Τουρκία, θα επισκεπτόταν το νησί πρωτίστως, πριν περάσουν απέναντι στη Τζέντα με πλοίο, σε αυτό που αποκαλείται από τους μουσουλμάνους Ουμρά, δηλαδή το προσκυνηματικό ταξίδι προς τη Μέκκα.
«Αυτό θα επιφέρει επίσης την κοινωνικοποίηση των λαών μας και η ιστορία θα αναστηθεί και πάλι», είπε.
Το νησί Σουακίν ήταν μέχρι το 19ο αιώνα κομμάτι από το εγιαλέτι του Χαμπές, που περιελάμβανε τις σημερινές Ερυθραία, Τζιμπουτί και τη βόρεια Σομαλία. Το λιμάνι και η πόλη του ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της Νουβίας, που μετά τη δημιουργία του Πορτ Σουδάν, έπεσε σε μαρασμό. Όταν ο σουλτάνος Σελίμ κατέκτησε την Αίγυπτο το 1571, το Σουακίν περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία.
Ο κυβερνήτης της Υεμένης, Εζντεμίρ Πασάς, που ανέλαβε τη διοίκηση του Σουακίν, το 1554, ίδρυσε την επαρχία Χαμπές και κήρυξε το Σουακίν ως το επίκεντρό της. Κατασκευάστηκαν φρούρια από τους Οθωμανούς και το νότιο ναυτικό χωρίστηκε σε καπετανάτα Ινδίας, Σουέζ και Μούχας, καθώς η Ερυθρά θάλασσα έγινε «οθωμανική ενδο-θάλασσα». Με τη συνθήκη της Λωζάνης, το Σουακίν πέρασε στην Αίγυπτο, ενώ το 1956 έγινε κομμάτι του νέου ανεξάρτητου Σουδάν.