Με ρωσική “συνταγή” οργανώνουν τις δύο συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς S-400 οι Τούρκοι, οι οποίες θα εγκατασταθούν γύρω από την Κωνσταντινούπολη καλύπτοντας τις Πτέρυγες Μάχης του Μπαλίκεσιρ και της Μπαντίρμα και όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο μέχρι την Χαλκιδική και η Θράκη και σε βάση στην ενδοχώρα της Σμύρνης, περίπου 100 χλμ. νοτιανατολικά για να καλύπτεται το κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
Οι τομείς κάλυψης θα φτάνουν μέχρι δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, ενώ θα προβλέπονται σημεία μεταφοράς τους σε εναλλακτικές περιοχές ανάπτυξης.
Κάθε πυραυλικό σύστημα αποτελείται από τους εκτοξευτές, το ραντάρ μεγάλης ακτίνας δράσης και το όχημα διοίκησης – ελέγχου. Τόσο οι εκτοξευτές όσο και το ραντάρ επίσης θα μεταφέρονται επί τροχοφόρων οχημάτων.
Τα έργα προεγκατάστασης ξεκινούν αμέσως, ενώ αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά για την Ρωσία η πρώτη ομάδα Τούρκων αξιωματικών για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους. Τα πρώτα συστήματα θα παραδοθούν τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.
Πολλοί Τούρκοι αξιωματικοί έχουν μεγάλη εξοικείωση στην χρήση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς υπηρετούν στο Ικόνιο, χρησιμοποιώντας συστήματα S-300V, Tor-M1, Osa ΑΚ τα οποία τα έχουν αγοράσει από την Λευκορωσία και την Ουκρανία σε ένα πεδίο δοκιμών που θυμίζει την ελληνική Ανδραβίδα, αλλά πολύ πιο εξελιγμένη.
Αντίθετα με τη ΝΑΤΟϊκή οργανωτική δομή των αντιαεροπορικών Μοιρών, δημιουργούν ένα Σύνταγμα S-400 το οποίο θα υποδιαιρείται σε δύο Τάγματα.
Ο εκπρόσωπος τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε πως “Οι Ρώσοι σύμβουλοι θα παρέχουν μόνο εκπαίδευση και τεχνικές συμβουλές. Στα συστήματα, θα εγκατασταθεί νέο σύστημα αναγνώρισης ΙFF”, που σημαίνει ότι θα είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.
Η σημαντικότερη είδηση όμως είναι των δύο Ταγμάτων, η οποία θα αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που συμφώνησε η Τουρκία να προμηθευθεί.
Η Άγκυρα υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμβόλαιο αγοράς ύψους 2,5 δισ. δολαρίων με τη Ρωσία για την προμήθεια των πυραύλων. Η τουρκική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανέφερε πως τους S-400 θα χειρίζεται τουρκικό προσωπικό.
Πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά; Είναι μονόδρομος, εκτιμούμε η αναβάθμιση των S-300PMU1 στο επίπεδο PMU-2 που θα δώσει επιπλέον 100 χλμ. στα νυν 150 χλμ. ακτίνα δράσης των βλημάτων του όπλου. Με 250 χλμ. ακτίνα δράσης και μεταφορά του συστήματος π.χ. στην Κάλυμνο η μία πυροβολαρχία και στην Σαμοθράκη η δεύτερη, η τουρκική Αεροπορία θα “σφιχθεί” πάρα πολύ…