Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Τουρκίας, έχουν τεθεί υπό κράτηση μέχρι στιγμής 573 άτομα για καταχωρίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμαρτυρίες κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία.
Η καταστολή, η οποία έχει επεκταθεί και στον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας, έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «προδότες» όσους αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση.
Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα αεροπορική και χερσαία επίθεση, με την ονομασία Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην περιφέρεια Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως θα ασκήσουν διώξεις εναντίον όσων δηλώνουν αντίθετοι, επικρίνουν ή διαστρεβλώνουν την τουρκική επιδρομή.
«Από την έναρξη της Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας, 449 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 124 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για συμμετοχή σε ενέργειες διαμαρτυρίας», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
Η επιχείρηση έχει τη στήριξη των ως επί το πλείστον φιλοκυβερνητικών τουρκικών μέσων ενημέρωσης και των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση.
Την περασμένη εβδομάδα, εισαγγελέας διέταξε να τεθούν υπό κράτηση 11 στελέχη του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ανάμεσα στα οποία και ο πρόεδρός του, αφού ο σύλλογος επέκρινε την επιδρομή λέγοντας: «Όχι στον πόλεμο, ειρήνη αμέσως».
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «προδότες» τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Υπό κράτηση τέθηκαν άλλα 13 άτομα επειδή υποστήριξαν τους γιατρούς.
Τρεις από τους γιατρούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
«Υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την εξύμνηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη της τρομοκρατίας μέσω προπαγάνδας και των μέσων ενημέρωσης. Οι εισαγγελείς εφαρμόζουν τους νόμους», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.