Δύο μήνες πριν την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τουρκικά στρατεύματα και λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναγνώρισή της από την Κάτω Βουλή της Ολλανδίας, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για Σφαγή των Αζέρων από τους Αρμένιους και αναφέρεται στην 26η επέτειο από τη σύγκρουση του 1992 μεταξύ των δύο λαών.

Με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για σφαγή εκατοντάδων αμάχων, γυναικών και παιδιών ανάμεσά τους, καθώς και για ομήρους των οποίων οι τύχες αγνοούνται μετά την επίθεση στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στομ Αζερμπαϊτζάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάει και ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας εδαφικό ζήτημα και για την περίπτωση της Αρμενίας, καθώς υποστηρίζουν ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό την κατοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της Αρμενίας.

Επιπροσθέτως, καταδικάζουν τη σφαγή της Khojaly, καθώς και την κατοχή, όπως επαναλαμβάνουν των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία και χαρακτηρίζουν «αδερφούς» τους Αζέρους.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Στις 26 Φεβρουαρίου 1992, εκατοντάδες πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν και τραυματίστηκαν και περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έγιναν όμηροι από τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Khojaly στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.

Η τύχη των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι άγνωστη σήμερα. Αυτή η απάνθρωπη επιθετικότητα εναντίον πολιτών ήταν χαραγμένη στις μνήμες της διεθνούς κοινότητας και τραυμάτισε βαθιά την κοινή συνείδηση. Σήμερα, το είκοσι τοις εκατό των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υπό την κατοχή της Αρμενίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αζέροι μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες.

Η Τουρκία συμπάσχει βαθύτατα με τους αδερφούς της αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη βίαιη επίθεση και τη σφαγή που υπέστησαν πριν από 26 χρόνια και μοιράζεται τον πόνο τους. Καταδικάζουμε έντονα αυτή τη σφαγή και τη συνεχή κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία.

Ευχόμαστε το έλεος του Θεού σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή και ευχόμαστε πάλι τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους αδερφούς αδερφούς μας».

Από τα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η Τουρκία κάνει λόγο για ομήρους, για αγνοούμενους και για «εδάφη υπό κατοχή». Συγκρίνει, στην ουσία, τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, με όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διαδικασία διάλυσης της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης.

Εντούτοις, δεν αναγνωρίζει εισβολή και κατοχικά εδάφη στην Κύπρο, καθώς και χιλιάδες αγνοούμενους, «οι τύχες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα», για να χρησιμοποιήσουμε μία παραπλήσια με εκείνη του τουρκικού ΥΠΕΞ φράση. Η Τουρκία φαίνεται να «ανακατεύει την τράπουλα» σε όλα τα ζητήματα, ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Συρία, Ελλάδα, Κύπρος, τώρα η Αρμενία βρίσκονται στη σφαίρα των άμεσων ενδιαφερόντων της, ενώ όλα δείχνουν ότι παρεμβαίνει και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει – έστω και σιωπηλά- την ιδέα της «μεγάλης Αλβανίας».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ 20 και 22 Φεβρουαρίου ο τουρκικός Στρατός είχε πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αρμενία,

Η άσκηση περιελάμβανε δυνάμεις της 12ης Μ/Κ ταξιαρχίας του 9ου σώματος Στρατού το οποίο ανήκει στην 3η Στρατιά.

Σε αυτή είχαν λάβει μέρος τόσο το νέο άρμα μάχης Αltay όσο και το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129.

Η δοκιμή του άρματος μάχης Altay ήταν η τελευταία πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής σε πρώτη φάση των πρώτων 250 αρμάτων στις αρχές του 2019, από την Otokar. Τον κινητήρα Europower pack και το σύστημα μετάδοσης κίνησης θα το προμηθεύσει η Γερμανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!