Νέες απειλές υπό μορφή διαρροών βεβαίως, εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν τελικώς προχωρήσει η παράδοσή τους στις τουρκικές ΕΔ, σε μία περίοδο όπου αναμένονται να έρθουν στην Τουρκία τα πρώτα δύο F-35.
Το ερώτημα είναι, τελικά θα παραδοθούν τα νέα μαχητικά στην Άγκυρα; Είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί είναι «ερωτευμένοι» με την Τουρκία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
Απεχθάνονται όμως τον Ρ.Τ.Ερντογάν όσο τίποτε άλλο καθώς εξυπηρετεί αποκλειστικά τα τουρκικά συμφέροντα και όχι αυτά των ΗΠΑ, τουλάχιστον όπως αυτός τα κατανοεί.
Μέχρι τώρα όμως πέραν κάποιων λεκτικών «ψιθύρων» και αυτών όχι από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ΔΕΝ έχουν τολμήσει να απειλήσουν με εμφατικότητα την Τουρκία.
Εάν στην θέση της Τουρκίας βρίσκονταν η Ελλάδα η αντιμετώπιση θα ήταν πολύ διαφορετική, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και με την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή του Νεώτερου, όταν αυτή επιχείρησε να ασκήσει πολυμερή εξωτερική πολιτική στρεφόμενη και προς την Ρωσία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Τις νέες απειλές δημοσιεύει η τουρκική Haberturk επικαλούμενη στρατιωτική πηγή στην Washington.
Αμερικανός αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του (η Άγκυρα πάντως έχει δικό της λόμπι εντός του στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ και μπορεί να «μαθαίνει» έγκαιρα ότι χρειάζεται), εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επικείμενη προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, εξηγώντας ότι «θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία του NATO» και η Washington θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Τουρκία να βρει μια καλύτερη εναλλακτική για να καλύψει τις ανάγκες της για αντιαεροπορική προστασία»
Νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu μίλησε οργισμένα κατά των λεκτικών απειλών των ΗΠΑ για την προμήθεια των S-400.
«Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και δεν θα αποδεχθούμε την γλώσσα των απειλών. Ναι, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία. Αλλά εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια. Θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε τα μέσα αυτά από τους συμμάχους μας… Μιλήσαμε όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες. Τελειώσαμε τις συνομιλίες με την Ρωσία πολύ πριν το Κογκρέσο ψηφίσει το νόμο, μόνο μικρές λεπτομέρειες είχαν απομείνει» είχε δηλώσει κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Rex Tillerson.
Το αμερικανικό State Department είχε προηγουμένως απειλήσει με εφαρμογή «κατάλληλων αντιποίνων» εναντίον χωρών πρόθυμων να αγοράσουν από την Ρωσία συστήματα S-400
Η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017. Τα συστήματα αναμένονται να παραληφθούν εντός του 2019.