«Σοκ και δέος έχει καταλάβει τους εχθρούς της Τουρκίας από το τουρκικό αεροπλανοφόρο», αναφέρει ο τουρκικός Τύπος μετά την εμφάνιση του βασικού σκάφους εν πλω.
Θα καθελκυστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον επόμενο Φεβρουάριο και θα έχει εκτόπισμα 26.000 τόνους.
O Μετίν Καλκαβάν, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρμαρά, Αιγαίου, Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (Marmara, Aegean, Mediterranean and Black Sea Chamber of Merchants), δήλωσε στο κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού» (Anadolu), ότι «Περίπου το 90% των τμημάτων του κύριου σκάφους έχουν κατασκευαστεί. Αμέσως μετά τη φάση κατασκευής θα γίνει η τοποθέτηση», ανέφερε.
Ο ίδιος δήλωσε πως το σκάφος το οποίο θα κατασκευαστεί από 114 τμήματα (blocks) θα εκτοξεύσει τις ικανότητες του τουρκικού Ναυτικού.
«Η Τουρκία θα είναι το 10ο κράτος στον κόσμο που θα διαθέτει ένα τέτοιο σκάφος. Υπάρχουν μόνο 5-6 ναυπηγεία που μπορούν να τα ναυπηγήσουν στον κόσμο», πρόσθεσε. Το σκάφος κατά 68% είναι εγχώριας κατασκευής.
«Κατόπιν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του και θα γίνει η παράδοσή του. Το κόστος του σκάφους φτάνει το 1 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε. Το σκάφος θα έχει μήκος 232 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα.
Η ναυπήγηση του σκάφους ξεκίνησε το 2016.
Βασίζεται στο ισπανικό σκάφος Juan Carlos, ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού αλλά θα είναι σε ποσοστό 68% εγχώριας κατασκευής.
Βασικό ρόλο στον οπλισμό του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ έχουν οι τουρκικές εταιρείες ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi, Military Electronic Industries) και HAVELSAN.
Η πρώτη θα το εξοπλίσει με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm. Το σκάφος προβλέπεται επίσης να φέρει δύο αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά αμερικανικής προέλευσης συστήματα Phalanx (εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 20mm) και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.
Το σκάφος θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή σε διαμόρφωση LHD όπου θα μεταφέρει αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα T-129 (τουρκικής κατασκευής), μεταφορικά ελικόπτερα As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικόπτερα S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο. Επίσης θα φέρει και τουρκικής κατασκευής drones (μη επανδρωμένα αεροχήματα).
Θα έχει κεκλιμένη ράμπα απονείωσης ενώ το σκάφος θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 21,5 Knots (κόμβοι), ενώ στη διαμόρφωση LHD θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 Knots. Στη διαμόρφωση LHD θα μπορεί να μεταφέρει και αριθμό αποβατικών σκαφών ή και χόβερκραφτ.
Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης).