Η Άγκυρα οικτίρει την πρόταση των Αμερικανών βουλευτών για εμπάργκο πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ με δήλωση του προέδρου της ASELSAN Χαλούκ Γκοργκιούν, στενού φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν και η οποία έχει και την μεγαλύτερη εμπλοκή στο πρόγραμμα.

Το γιατί τα F-35 θα παραδοθούν και θα παραληφθούν κανονικά από την Τουρκία το διευκρινίζει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης βιομηχανίας όπλων της Τουρκίας ο οποίος δηλώνει μάλιστα ευθαρσώς πως δεν θα επηρεαστεί η χώρα του από ένα αμερικανικό εμπάργκο στα όπλα!

Eίπε πως αν τελικά οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τα F-35, τότε οι οι Αμερικάνοι θα βγουν με ζημιές και θα καταρρεύσει όλο το πρόγραμμα με το νέο αεροσκάφος!

«Η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτό γιατί έχει διαφοροποιηθεί η βιομηχανία μας (εννοώντας ότι θα διαφοροποιηθούν οι πηγές εξοπλισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της μεγαλύτερης βιομηχανίας οπλικών συστημάτων της Τουρκίας ASELSAN, Χαλούκ Γκοργκιούν.

Και λέγοντας για διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού, εννοεί τον στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας, την Ρωσία. Εάν δεν παραληφθούν τα F-35 τότε στην θέση τους θα έρθουν τα Su-35 και τα Su-57.

Ο επικεφαλής της ASELSAN διέλυσε τις όποιες εντυπώσεις για την πρόταση νόμου στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο υπήρχε ένα ενδεχόμενο (περισσότερο κάποιοι το φαντάζονται παρά υπάρχει) να απαγορευτούν οι πωλήσεις όπλων στη Τουρκία.

Το λέει η ίδια η φράση αλλωστε «πρόταση νόμου» και όχι «ψηφισμένος νόμος» από το αμερικανικό Κογκρέσσο και εγκεκριμένος από την αμερικανική Γερουσία και υπογεγραμμένος από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Ο Γκοργκιούν δήλωσε επίσης πως αν φύγει η Τουρκία από το F-35 όλο το πρόγραμμα θα καταρρεύσει.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει πάνω από 100 μαχητικά F-35 και διαπραγματεύεται και την απόκτηση των πυραύλων Πάτριοτ από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Yeni Safak.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου είχει προειδοποίησει τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν αντίποινα εάν προβούν σε… μαγκιές.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.

Την Παρασκευή, Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

Τώρα τι θα συμβεί εάν οι Αμερικανοί προχωρούσαν σε μια τέτοια ενέργεια λόγω της αγοράς από την Τουρκία των S-400; Το pronewws.gr ήδη έχει ενημερώσει με σχετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ

Πρώτον να σημειώσουμε ότι ακόμα καμία επίσημη αμερικανική πηγή δεν απείλησε ποτέ ότι δεν θα δοθούν τα F-35 αν δεν ακυρωθεί η αγορά των S-400.

Δεύτερον τα F-35 παραδίνονται κατά κανόνα ΕΝΤΟΣ του αμερικανικού εδάφους στις χώρες χρήστες όπου και περνάει ένα χρονικό διάστημα 8-10 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών επάνω στα αεροσκάφη που θα παραλάβει η χώρα.

Τρίτον, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν τα F-35 στις 23 Ιουνίου στην Τουρκία (αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετάξουν άμεσα στην Τουρκία αλλά ότι θα περάσουν σε τουρκική ιδιοκτησία)

Αυτό δεν διαψεύδεται επίσημα από πουθενά

Τέταρτον, η Άγκυρα στις επίσης «διακριτικές» οχλήσεις διαφόρων πλευρών (βουλευτών, γερουσιαστών) που θέτουν θέμα παραλαβής των αεροσκαφών λόγω των S-400 απάντησε «παρασκηνιακά» ότι «μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και με άμεση απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβληθεί από την Τουρκία για το πρόγραμμα και αναζήτηση από άλλες πηγές παρόμοιας προηγμένης τεχνολογίας (φωτογραφίζοντας το Su-57 το οποίο αναζητά εταίρο για να αντικαταστήσει την Ινδία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα και θα πάει σε πιο έτοιμες λύσεις για να ανεβάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ταλαιπωρημένης ινδικής Αεροπορίας)»

Όσον αφορά τους S-400:

Είναι υψηλή η πιθανότητα μεταφοράς και τοποθέτησης των α/α S-400 Triumph που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία στην… «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων, αν τα πράγματα πάνε στα «άκρα» σε ότι αφορά την παραλαβή των F-35.

Oυσιαστικά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχης με αυτήν που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα το 1998 και αντί να «αποθηκευτούν» στην Κύπρο οι S-300 «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη και πέρασαν εν τέλει σε ελληνική ιδιοκτησία περί το τέλος της περασμένης 10ετίας.

Βέβαια η ιδέα στην Άγκυρα να μεταφερθούν και να «αποθηκευτούν» στην «ΤΔΒΚ» άρχισε να σχηματίζεται όταν οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας ότι η αγορά και η προμήθεια έχει συντελεστεί και δεν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα στην Τουρκία πρότειναν να «αποθηκευτούν» τα συστήματα που θα παραλειφθούν, στην Ρωσία προκειμένου να «σπάσει» ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποσυμπιεστούν οι πιέσεις κυρίως του εβραϊκού λόμπι στο εσωτερικό των ΗΠΑ και συνακόλουθα να γίνει έτσι, «αναίμακτα» η παράδοση των F-35.

Η Άγκυρα απέρριψε την ιδέα αυτή αλλά στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας γεννήθηκε η ιδέα του «κυπριακού ελιγμού».

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθούν εκεί γιατί θεωρούν ότι τυπικά είναι εκτός της τουρκικής επικράτειας και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τι θα σήμαινε αυτό:

Οι S-400 θα παρέμεναν υπό τουρκική ιδιοκτησία και θα εκπαιδευόντουσαν πλήρως οι Τούρκοι στα συστήματα.

Μια μεταφορά τους στην Βόρεια Κύπρο θα «κλείδωνε» το νησί από οποιαδήποτε δυνατότητα εναέριας προσβολής όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο, η Τουρκία θα αποκτούσε τον εναέριο έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλου τμήματος των εναέριων χώρων Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας, λόγω της ακτίνας δράσης των 400 χλμ που έχει το ραντάρ του συστήματος και για τους τύπους θα είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των Αμερικανών να «αποθηκεύσει» τα συστήματα εκτός Τουρκίας!

Ουσιαστικά η Κύπρος θα «εγκλωβίζονταν» σε ένα «θόλο» (dome) αδύνατον να διασπαστεί λόγω της τουρκικής εγγύτητας στις κυπριακές ακτές.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι μετά την απόκτηση των F-35 δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και πάλι στην Τουρκία.

Εμείς εκτιμούμε πως αυτή η εξέλιξη πιθανόν είναι ακόμα μακριά από το να παραδοθούν κανονικά και να τοποθετηθούν οι S-400 στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Η Κύπρος θα «τέλειωνε» ως ελληνικό νησί τα επόμενα χρόνια αν συναίβενε κάτι τέτοιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευτυχώς πιθανότατα, να μην συμβεί και οι S-400 να παραληφθούν κανονικά