Δύο Ευρωπαίοι βουλευτές, ένας Γερμανός και ένας Σουηδός, γνωστοποίησαν σήμερα ότι η Άγκυρα τους αρνήθηκε την είσοδο στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσουν, ως διεθνείς παρατηρητές, τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.
Ο Γερμανός βουλευτής Αντρέι Χούνκο, του κόμματος Die Linke, επρόκειτο να συμμετάσχει στην ομάδα παρατηρητών των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ-OSCE).
Όμως, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στη Βιέννη, ο Τούρκος αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ ενημέρωσε τον οργανισμό ότι η είσοδος στην τουρκική επικράτεια δεν του επιτρέπεται, είπε ο Γερμανός βουλευτής.
«Υπό την ιδιότητα του βουλευτή της γερμανικής Μπούντεσταγκ και μέλους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχα στην επιτήρηση σχεδόν όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία» επισήμανε ο Χούνκο.
Και στον Σουηδό βουλευτή των Οικολόγων-Πρασίνων Τζαμπάρ Αμίν, που είχε ήδη φθάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδό του στη χώρα.
«Όταν έφθασα στον έλεγχο των διαβατηρίων, οι υπηρεσίες πληροφοριών με περίμεναν. Μου πήραν το διαβατήριο και με οδήγησαν σε μια άλλη περιοχή. Πέντε λεπτά αργότερα, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ήρθαν και μου είπαν ότι είχαν λάβει εντολές από ανώτερα στελέχη» εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.
Ο Σουηδός βουλευτής επισήμανε ότι δεν τον ενημέρωσαν για τους λόγους της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, όμως οι τουρκικές αρχές τον πληροφόρησαν ότι προσπαθούν να τον βάλουν στην επόμενη πτήση για Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ΟΑΣΕ εξέφρασε την «απογοήτευσή του» καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μέλη της αποστολής των παρατηρητών εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία λόγω των «πολιτικών απόψεών τους που διατύπωσαν δημοσίως».
Από την πλευρά του, το γερμανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία», από κοινού με τον ΟΑΣΕ, προκειμένου να ζητήσει «την άρση της απαγόρευσης εισόδου» σε βάρος του Γερμανού βουλευτή.