ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Πονηρή δήλωση Ερντογάν για Exxon Mobil-ΗΠΑ: «Σα να μας είπαν εδώ είμαστε εμείς, από κει και πέρα κάντε ότι θέλετε»

Πονηρή δήλωση Ερντογάν για Exxon Mobil-ΗΠΑ: «Σα να μας είπαν εδώ είμαστε εμείς, από κει και πέρα κάντε ότι θέλετε»

Σε μια πονηρή δήλωση προχώρησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν που για τα μάτια του κόσμου αφενός μεν είπε «Μην μας εξοργίζετε…» σχολιάζοντας την επικείμενη γεώτρηση της αμερικανικής Exxon Mobil, αφετέρου δε πρόσθεσε ότι «εμείς ξεκινάμε από Βορρά», δηλαδή δεν πρόκειται να εμπλακούν στο οικόπεδο 10 το οποίο θα εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί είναι σα να λένε εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε» έμμεσα αποδεχόμενος ότι έχουν ήδη χωρίσει με τις ΗΠΑ τις ζώνες «εμπλοκής» τους.

Οι Αμερικανοί θέλουν να κάνουν «δουλειές» σε όλη την Α.Μεσόγειο και για αυτό τον λόγο έχουν ζητήσει και πιέζουν τον Α.Τσίπρα να προχωρήσει σε συνολική διαπραγμάτευση όλων των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και άμεση λύση στο Κυπριακό.

Κατά την επιστροφή του από το Παρίσι εν πτήσει, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, αλλά πρέπει στη συμφωνία για την εξόρυξη να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι ή οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία).

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ελληνοκύπριους. Και οι Αμερικανοί έχουν ένα αέρα που λέει ”εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε”. Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ”μην μας εξοργίζετε”».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου ό,τι και να βγει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλους τους Κυπρίους εννοώντας προφανώς ότι μέρος των κοιτασμάτων ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους.

«Ο,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει.

Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία; Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι της «ΤΔΒΚ» (Ψευδοκράτος) ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Αν εννοείται τον διαμοιρασμό με το να λέτε έβγαλα τόσο προϊόν, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την αρχή να γίνουν μαζί οι εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί. Η δική μας αντίληψη είναι αυτή».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης της Neue Zürcher Zeitung η οποία σε άρθρο με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil. Tο αμερικανικό Ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτή τη περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν όμως δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι τις πίτας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τουρκικές αξιώσεις σε τμήματα των κυπριακών χωρικών υδάτων βασίζονται σε μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία καθορισμού των ΑΟΖ, συνεχίζει το άρθρο της ΝΖΖ. Από τουρκικής πλευράς τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200. Παράλληλα η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή αξιώσεις στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO. Για το λόγο αυτό το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην δυσεπίλυτη διένεξη για τα δικαιώματα γεώτρησης. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.