Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφέρουν «δώρα» στην Τουρκία είτε τελικώς παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν είτε όχι, για τον οποίο σήμερα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στον απόηχο του ρεπορτάζ του NBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για έκδοση του ιεροκήρυκα από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, είπε πως «το FBI πρόσφατα άρχισε ενδελεχείς έρευνες για παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων από την οργάνωση FETO»!
Όπως αναφέρει η Ηurriyet, o Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα συναντηθεί την Τρίτη με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο όπου θα γίνει «διευρυμένη συζήτηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών» και θα μιλήσουν και τον Φ. Γκιουλέν που σήμερα ζει σε έπαυλη στην Πενσιλβάνια.
«Τo FBI άρχισε να βλέπει πώς αυτή η οργάνωση παρέβη τους νόμους, εξαπάτησε τις αμερικανικές τράπεζες και φοροδιέφυγε» δήλωσε
«Υπάρχουν δύο θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις (με τις ΗΠΑ), ένα από τα οποία είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG / PKK» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η αμερικανική συνεργασία με την τρομοκρατική ομάδα αποτελεί «σοβαρό λάθος».
«Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του ηγέτη της FETO είναι το δεύτερο ζήτημα που προκαλεί τριβές μεταξύ των δύο χωρών» σημείωσε.
«Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία δεν έχει 100% δίκιο, έχει 1000% δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε το ρεπορτάζ του NBC ότι εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία όπως και το State Department αλλά ποιος τους πιστεύει; Αυτά τα πράγματα δεν ανακοινώνονται απλά γίνονται
Παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι από τους Αμερικανούς για να πείσουν τους Τούρκους να μην πάρουν τους ρωσικούς S-400 για τους οποίους όμως ήδη η Άγκυρα έχει δώσει προκαταβολή.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία η Άγκυρα όσα δώρα κι αν της κάνουν από τις ΗΠΑ και ο λόγος είναι ότι η Τουρκία από το 2019 θα προμηθεύεται για τις ενεργειακές της ανάγκες ρωσικό φυσικό άεριο.
Από την άλλη εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν τον Φ.Γκιουλέν θα πρόκειται για «εθνική ατίμωση» όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Χωρίς να αποκλείεται τίποτα πιο πιθανό είναι να δώσουν οι Αμερικανοί άλλα ανταλλάγματα.
Όσο για τους S-400 όπως στο παρελθόν ήδη έχει γράψει το pronews.gr υπάρχει πάντα η λύση και των Κατεχόμενων η οποία βέβαια θα είναι πολύ αρνητική για τον Ελληνισμό αλλά ικανοποιητική για το θεαθήναι για Μόσχα και Ουάσινγκτον
Είναι υψηλή η πιθανότητα μεταφοράς και τοποθέτησης των α/α S-400 Triumph που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία στην… «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων, αν πάνε στα «άκρα» τα πράγματα σε ότι αφορά τα F-35.
Oυσιαστικά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχης με αυτήν που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα το 1998 και αντί να «αποθηκευτούν» στην Κύπρο οι S-300 «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη και πέρασαν εν τέλει σε ελληνική ιδιοκτησία περί το τέλος της περασμένης 10ετίας.
Βέβαια η ιδέα στην Άγκυρα να μεταφερθούν και να «αποθηκευτούν» στην «ΤΔΒΚ» άρχισε να σχηματίζεται όταν οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας ότι η αγορά και η προμήθεια έχει συντελεστεί και δεν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα στην Τουρκία πρότειναν να «αποθηκευτούν» τα συστήματα που θα παραλειφθούν, στην Ρωσία προκειμένου να «σπάσει» ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποσυμπιεστούν οι πιέσεις κυρίως του εβραϊκού λόμπι στο εσωτερικό των ΗΠΑ και συνακόλουθα να γίνει έτσι, «αναίμακτα» η παράδοση των F-35.
Η Άγκυρα απέρριψε την ιδέα αυτή αλλά στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας γεννήθηκε η ιδέα του «κυπριακού ελιγμού».
Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθούν εκεί γιατί θεωρούν ότι τυπικά είναι εκτός της τουρκικής επικράτειας και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.
Τι θα σήμαινε αυτό:
Οι S-400 θα παρέμεναν υπό τουρκική ιδιοκτησία και θα εκπαιδευόντουσαν πλήρως οι Τούρκοι στα συστήματα.
Μια μεταφορά τους στην Βόρεια Κύπρο θα «κλείδωνε» το νησί από οποιαδήποτε δυνατότητα εναέριας προσβολής όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο, η Τουρκία θα αποκτούσε τον εναέριο έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλου τμήματος των εναέριων χώρων Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας, λόγω της ακτίνας δράσης των 400 χλμ που έχει το ραντάρ του συστήματος και για τους τύπους θα είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των Αμερικανών να «αποθηκεύσει» τα συστήματα εκτός Τουρκίας!
Ουσιαστικά η Κύπρος θα «εγκλωβίζονταν» σε ένα «θόλο» (dome) αδύνατον να διασπαστεί λόγω της τουρκικής εγγύτητας στις κυπριακές ακτές.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι μετά την απόκτηση των F-35 δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και πάλι στην Τουρκία.
Εκτίμησή μας:
Αυτή η εξέλιξη πιθανόν είναι ακόμα μακριά από το να παραδοθούν κανονικά και να τοποθετηθούν οι S-400 στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα αλλά εν πάση περιπτώση οι Τούρκοι έχουν ακόμα έναν «άσο» στο μανίκι για να διευκολύνουν τους Αμερικανούς και μπορούν να συνεχίσουν να «παζαρεύουν» ότι θεωρούν ότι μπορεί να τους προσδώσει κύρος και ισχύ.
Τα F-35 και οι S-400 δίνουν ισχύ ενώ η παράδοση του Φ.Γκιουλέν θα μεγάλωνε το τουρκικό γόητρο κατακόρυφα και θα έστελνε έν ηχηρό μήνυμα για μελλοντικές συνωμοσίες κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Στο τέλος πάντως ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα πάρει ότι καλύτερο γίνεται και από τους δύο.