Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αναφορικά με την αναγνώριση των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος, απείλησε ότι η χώρα του θα δώσει την κατάλληλη απάντηση, χωρίς διευκρινίζει εάν αυτή θα αφορά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή και τους δύο.

«Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ και το Γκολάν ως ισραηλινά εδάφη. Φυσικά και θα λάβετε απάντηση από εμάς. Θα σας δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», είπε, στην πιο οξεία δήλωση κατά ΗΠΑ και Ισραήλ, μέχρι σήμερα.

Κατά τα άλλα είναι «σύμμαχος» των ΗΠΑ που φυσικά δεν τολμούν να ενοχλήσουν ουσιαστικά την Αγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και φυσικό διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας που πριν 100 χρόνια κυριαρχούσε στα εδάφη αυτά, ήδη έχει πει ότι θα πάει το θέμα των Υψίπεδων του Γκολάν στον ΟΗΕ, ενώ η λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» επίσης βρίσκει απόλυτα αντίθετη τη Τουρκία.

Μία λωρίδα ορεινής γης – άγνωστη στους πολλούς, εξαιρετικής διπλωματικής και στρατηγικής σημασίας για τους εμπλεκόμενους – που κατέλαβε από τη Συρία ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών.

Έκτοτε, η περίπτωση των Υψίπεδων του Γκολάν αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις.

Με φόντο το δύσβατο, λόγω σκανδάλων και δικαστικών διώξεων, δρόμο προς τις κάλπες, το μήνυμα εξελήφθη, μεταξύ άλλων, κι ως απόπειρα ώθησης της υποψηφιότητας Νετανιάχου, ο οποίος έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «τολμηρή» απόφαση, την ώρα που «το Ιράν χρησιμοποιεί τη Συρία για να καταστρέψει το Ισραήλ».

Η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος της «Λύσης του Αιώνα», του φιλο-ισραηλινού σχεδίου των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, δηλ. της υλοποίησης των ισραηλινών σχεδίων για πλήρη προσάρτηση των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών (Ιεροσόλυμα-Δυτική Όχθη) από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέχει μεγάλο τμήμα του εύφορου αυτού οροπεδίου από το 1967. Το 1981, ωστόσο, προχώρησε στην προσάρτησή του – κίνηση που ποτέ δεν έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Η περιοχή, που εκτείνεται σε περίπου 1,800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και, λόγω της υπερυψωμένης θέσης της, παρέχει το πλεονέκτημα της ορατότητας στο Βόρειο Ισραήλ και τη νότια Συρία, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στρατηγικά και διπλωματικά.

Πρόκειται για το πιο στρατηγικό σημείο στην ορεινή αλυσίδα που συνδέει ή χωρίζει το νότιο Λίβανο και την Συρία από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Όποιος ελέγχει τα Υψώματα του Γκολάν ελέγχει στρατηγικά την απέναντι κοιλάδα και τα γύρω χαμηλότερα υψώματα, είτε αυτή είναι στην Συρία είτε στο Ισραήλ.

Για την Συρία ο έλεγχος των Υψωμάτων από το Ισραήλ καθιστά ευάλωτη την άμυνα της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού στα ισραηλινά επίγεια και εναέρια πυρά από απόσταση 40 περίπου χλμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λιγότερο από 1,5 χρόνο πριν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση που επί της ουσίας συνιστούσε αναγνώριση της διαφιλονικούμενης πόλης ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.